Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Обиљежава се 22. април - Дан планете Земље

Датум објаве: 21.04.2015 18:52 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма, 22. априла обиљежиће међународни Дан планете Земље, свечаним проглашењем првог Регионалног парка природе “Пива”, у Плужинама, у сали Центра за културу.

Уводним говорима присутнима ће се обратити, Далиборка Пејовић, државна секретарка за животну средину у Министарству одрживог развоја и туризма, Мијушко Бајагић, предсједник општине Плужине, Њ.Е. Гудрун Елизабет Штајнакер, амбасадорка Савезне републике Њемачке.

Паралелно са овим догађајем у Подгорици, у Министарству одрживог развоја и туризма, са почетком у 11.30 сати, одржаће се свечана додјела награда младим екорепортерима у Подгорици, на тему „Не бацај – рециклирај!”.

Путем видео поруке присутнима ће се обратити државна секретарка, Далиборка Пејовић, а награде ће уручити Ивана Војиновић, директорка Директората за животну средину и климатске промјене у Министарству одрживог развоја и туризма.

Организатор конкурса „Млади еко-репортери” је невладина организација ”ЕКОМ - Удружење за еколошки консалтинг у Црној Гори”, а покровитељ конкурса је Министарство одрживог развоја и туризма. Преко 300 ученика из 13 средњих и 27 основних школа послало је око 370 радова на овогодишње такмичење, а у припреми је помагало 55 професора ментора.

Свјесни чињенице да је немјерљив интерес Црне Горе животна средина, природне вриједности и њихово очување, максималан допринос дајемо њиховој заштити и она мора бити један од приоритета у активностима на свим нивоима.

Црна Гора као еколошка држава тражи најбољи модел даље трансформације јавне свијести о ризицима у животној средини и начину на који можемо да допринесемо елиминисању тих ризика, са циљем креирања здравог амбијента за нас и наше потомке. Увјерени смо да нам на том путу, као и до сада, неће изостати подршка ЕУ делегације у Подгорици, амбасадора земаља чланица, невладиних организација, медија и свих грађана Црне Горе.

Пред свима нама су озбиљни изазови који траже посвећеност, одговорност, истрајност и ефикасност. Вјерујемо да ћемо сви показати приврженост процесу интеграција који ће доприњети стварању бољег квалитета живота сваког грађанина Црне Горе.