Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Отварање Европске недјеље мобилности

Датум објаве: 15.09.2015 14:39 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Обавјештавамо Вас да ће се у сриједу, 16. септемба у 11 сати на тргу Кнеза Владимира у Бару одржати свечано отварање Европске недјеље мобилности. На отварању ће говорити Њ.Е. амбасадор Митја Дробнич, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, г-ђа Марија Вукчевић, директорица за међународну сарадњу и ЕУ интеграције у Министарству туризма и одрживог развоја и г. Зоран Срзентић, предсједник Општине Бар. Након отварања биће одржана манифестација „Мање аутомобила, више забаве” у оквиру које ће се барски основци такмичити у квизовима знања и сликању. 

Детаљну агенду можете преузети овдје.

Надамо се да ћете медијски испратити овај догађај и цијелу Европску недјељу мобилности и унапријед се радујемо успјешној сарадњи.


Европска недјеља мобилности (ЕНМ) је годишња кампања која има за циљ подизање свијести европских грађана о важности употребе јавног превоза, бицикала и пјешачења. Ова недјеља ће се обиљежити од 16. до 22. септембра у преко 2000 европских градова. Овогодишњи слоган кампање “Изабери. Промијени. Комбинуј.” има за циљ да наведе грађане да користе разне видове превоза приликом путовања. Овогодишња тема мултимодалности осмишљена је како би подстакла људе да размишљају о различитим могућностима за превоз које им стоје на располагању, и да одаберу прави начин приликом путовања, позивајући их да комбинују разне начине превоза што често може довести и до бржег и пријатнијег путовања.
Европска недјеља мобилности у Црној Гори се обиљежава у Подгорици, Бару и Никшићу. Током те недјеље организоваће се затварање улица за аутомобиле, велика бициклистичка тура, јавна такмичења за дјецу и панел дискусија на тему цар-поолинга и одрживог транспорта. Такође, „Паркинг дан“ у Котору, као годишњи свјетски догађај током ког умјетници, дизајнери и грађани трансформишу паркинг мјеста у привремене јавне просторе, биће дио недјеље.