Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Уводни састанак на пројекту „Свеобухватно еколошки прихватљиво управљање отпадом који садржи полихлороване бифениле (ПЦБ) у Црној Гори“

Најава: Уводни састанак на пројекту „Свеобухватно еколошки прихватљиво управљање отпадом који садржи полихлороване бифениле (ПЦБ) у Црној Гори“
Датум објаве: 25.05.2017 17:08 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Уводни састанак за пројекат „Свеобухватно еколошки прихватљиво управљање отпадом који садржи полихлороване бифениле (ПЦБ) у Црној Гори ”, одржаће се у петак, 26. маја са почетком у 12:00 часова, у Министарству одрживог развоја и туризма, током којег ће представници Министарства одрживог развоја и туризма и Програма Уједињених нација за развој презентовати концепт пројекта и његове циљеве, као и предстојеће фазе и активности у оквиру реализације истог.

Уводно излагање имаће Драган Асановић, генерални директор за управљање отпадом и комунални развој у Министарству одрживог развоја и туризма и Снежана Драгојевић, програм менаџер Програма Уједињених нација за развој.

Министарство одрживог развоја и туризма (МОРиТ) и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) реализују пројекат „Свеобухватно еколошки прихватљиво управљање отпадом који садржи полихлороване бифениле (ПЦБ) у Црној Гори“.

Пројектом ће се обезбиједити реализација обавеза у оквиру Стокхолмске конвенције коју је Црна Гора потписала 2010. године, а које се односе на елиминисање употребе ПЦБ-а у опреми, уништавање или деконтаминацију количине течних ПЦБ-а коришћених у опреми у складу са принципима заштите животне средине. Националним планом за имплементацију Конвенције за период 2014-2021 направљен је јасан преглед законодавног оквира у области поступања с опремом која садржи ПЦБ и превоз ПЦБ отпада. Такође, управљање ПЦБ отпадом дефинисано је Законом о управљању отпадом као и Државним планом управљања отпадом у Црној Гори за период 2015-2020.

Пројекат ће обезбиједити неопходну техничку и финансијску помоћ у циљу идентификовања и одлагања преосталог отпада који садржи ПЦБ честице. Осим тога, истим ће се обезбиједити изградња адекватних капацитета за управљање отпадом који садржи ПЦБ честице, након реализације пројекта.

Укупна вриједност пројекта је 23.353.691 америчких долара, од чега је 3.500.000 обезбијеђено кроз грант Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), а 19.853.691 обезбиједиће се кроз ко-финансирање главних партнера на пројекту – Владе Црне Горе, УНДП-а, Комбината алумунијума Подгорица (КАП) и Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС). Имплементација пројекта трајаће до краја 2021. године.