Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Održava se Konferencija o upravljanju populacijom mrkog medvjeda

Najava: Održava se Konferencija o upravljanju populacijom mrkog medvjeda
Datum objave: 23.03.2018 14:40 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Dvodnevna konferencija o upravljanju populacijom mrkog medvjeda, koja se održava 26. i 27 marta, počinje u ponedjeljak u 11.30 časova u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma (multimedijalna sala na prizemlju). Konferenciju organizuju Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i drugim partnerima.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima će se obratiti:

Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu, Ministarstvo održivog razvoja i turizma,

Adem Fetić, generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja,

Marike Briks, ekspertkinja za krupne sisare, EuroNatur fondacija,

Goran Sekulić, koordinator za politiku biološke raznolikosti i zagovaranje, Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF

Kao i većina evropskih država, Crna Gora je potpisnica Bernske konvencije, međunarodnog ugovora sa ciljem zaštite divljih životinja i njihovih staništa. Na osnovu toga je preuzela obavezu upravljanja populacijom mrkog medvjeda, intenzivnog praćenja brojnosti populacije i osiguravanja njene stabilnosti.

Konferencija će okupiti strane i domaće stručnjake za velike zvijeri, predstavnike nadležnih institucija, nevladinog sektora, lovačkih organizacija i međunarodne stručnjake za sprovođenje EU i međunarodnih propisa, čime će se postaviti temelji za dugoročnu zaštitu ovih vrsta, naročito mrkog medvjeda, u Crnoj Gori.

Događaj, pored Parkova Dinarida, realizuju Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore CZIP, Njemačka fondacija za zaštitu prirode EuroNatur i Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF.