Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Obilježava se četrdesetodišnjica zemljotresa u Crnoj Gori

Najava: Obilježava se četrdesetodišnjica zemljotresa u Crnoj Gori
Datum objave: 12.04.2019 15:03 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma u ponedjeljak 15. aprila obilježiće četrdeset godina od katastrofalnog zemljotresa u Crnoj Gori.

Skup posvećen obilježavanju četrdesetogodišnjice zemljotresa biće organizovan u hotelu „Ramada“ u Podgorici, u ponedjeljak 15. aprila, u 10.00 časova.

Događaj će otvoriti ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, a nakon njega govoriće ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, predsjednik CANU i akademik Dragan Vukčević i v.d.generalne direktorice Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Tatjana Vujošević.

Takođe, uvodna izlaganja imaće prof. dr Branislav Glavatović iz Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, prof. dr Srđan Janković sa Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju mr Luka Mitrović i generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Mirsad Mulić.

U okviru događaja biće organizovane i panel diskusije u okviru kojih će se diskutovati na teme geoloških hazarda u Crnoj Gori, stručnih i naučnih izazova u oblasti zemljotresnog inženjerstva, smanjenja rizika od katastofa kao i izrade i implementacije baze podataka o štetama od elementarnih nepogoda u Crnoj Gori.

Katastrofalni zemljotres, koji se dogodio 15. aprila 1979. godine u 7:19 časova, imao je jačinu od sedam stepeni Rihterove skale, odnosno devet stepeni Merkalijeve. Potres tla trajao je deset sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj. U zemljotresu je poginula 101 osoba dok je više od hiljadu povrijeđeno, a oko 80 000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom.