Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Обиљежава се четрдесетодишњица земљотреса у Црној Гори

Најава: Обиљежава се четрдесетодишњица земљотреса у Црној Гори
Датум објаве: 12.04.2019 15:03 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма у понедјељак 15. априла обиљежиће четрдесет година од катастрофалног земљотреса у Црној Гори.

Скуп посвећен обиљежавању четрдесетогодишњице земљотреса биће организован у хотелу „Рамада“ у Подгорици, у понедјељак 15. априла, у 10.00 часова.

Догађај ће отворити министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, а након њега говориће министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић, предсједник ЦАНУ и академик Драган Вукчевић и в.д.генералне директорице Директората за грађевинарство у Министарству одрживог развоја и туризма Татјана Вујошевић.

Такође, уводна излагања имаће проф. др Бранислав Главатовић из Црногорске академије наука и умјетности, проф. др Срђан Јанковић са Грађевинског факултета Универзитета Црне Горе, директор Завода за хидрометеорологију и сеизмологију мр Лука Митровић и генерални директор Директората за ванредне ситуације у Министарству унутрашњих послова Мирсад Мулић.

У оквиру догађаја биће организоване и панел дискусије у оквиру којих ће се дискутовати на теме геолошких хазарда у Црној Гори, стручних и научних изазова у области земљотресног инжењерства, смањења ризика од катастофа као и израде и имплементације базе података о штетама од елементарних непогода у Црној Гори.

Катастрофални земљотрес, који се догодио 15. априла 1979. године у 7:19 часова, имао је јачину од седам степени Рихтерове скале, односно девет степени Меркалијеве. Потрес тла трајао је десет секунди и углавном се осјетио дуж црногорске и албанске обале, тешко оштетивши старе градове Котор, Будву, Херцег Нови, Бар и Улцињ. У земљотресу је погинула 101 особа док је више од хиљаду повријеђено, а око 80 000 људи остало је без крова над главом.