Manja slova Veća slova RSS
>

Pres konferencija povodom realizacije projekta “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“

Datum objave: 17.09.2014 15:09 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Pres konferencija povodom realizacije projekta “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“ održaće se sjutra 18. septembra sa početkom u 10 časova u Ministarstva održivog razvoja i turizma (sala na prizemlju).
Projekat finansira Međunarodna agencija za atomsku energiju i Vlada Crne Gore, uz podršku međunarodnih donatora kancelarije UNDP i OEBS.
Tema press konferencije je pocetak realizacije ključne faze projekta - mjerenja radona u stanovima/kućama , kao i pregled do sada realizovanih aktivnosti ovog projekta.

Na presu će govoriti:
Daliborka Pejović, državna sekretarka u MORT;
Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine (AZŽS)
akademik, prof. dr Perko Vukotić rukovodilac ekspertskog tima koji realizuje ovaj projekat (CANU)
Nikola Svrkota, dr nuklearne fizike, član espertskog tima
Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene.


O projektu

Imajući u vidu neophodnost sistemskog pristupa rješavanju problema radona Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti su postigle dogovor o zajedničkom preduzimaju mjera potrebnih za rješavanje problema povećane koncentracije gasa radona u boravišnim prostorijama. Glavni ciljevi projekta su završetak mapiranja radona u Crnoj Gori, objektivnija procjena srednje efektivne doze za stanovništvo zbog udisanja radona, edukacija stanovništva o uticaju radona na zdravlje, jačanje kadrovskih i institucionalnih kapaciteta za mjerenje i mitigaciju radona, i inoviranje nacionalne radonske legislative u cilju njenog usaglašavanja sa direktivama EU i standardima IAEA, kao i priprema nacionalne Strategije za zaštitu od radona sa Akcionim planom, izmjena Zakona o izgradnji objekata i uređenju prostora, izrada novog Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti i pravilnika koji uređuju pitanje radona. Partnerske institucije u projektu su: Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Univerzitet Crne Gore, Zavod za metrologiju i D.O.O. „Centar za ekotoksikološka ispitivanja“, a podržavaju nas i međunarodne organizacije UNDP i OEBS.