Manja slova Veća slova RSS
>

Pres konferencija: Predstavljanje rezultata projekta “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“

Datum objave: 27.03.2015 15:52 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


U cilju predstavljanja realizovanih aktivnosti projekta “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“, u ponedjeljak, 30. marta 2015. godine, sa početkom u 11 sati, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (IV Proleterske brigade 19, multimedijalna sala, prizemlje) biće održana konferencija za medije.

Na konferenciji će govoriti Nataša Bjelica, menadžer Projekta. Moderator konferencije biće Tamara Đurović, menadžer projekta. Svi zainteresovani pitanja će moći da postavljaju i članovima Ekspertskog tima koji realizuje Projekat.

Projekat finansira Međunarodna agencija za atomsku energiju i Vlada Crne Gore, uz podršku međunarodnih donatora Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i kancelarije Programa razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP) - Centar za održivi razvoj.

***

Imajući u vidu neophodnost sistemskog pristupa rješavanju problema radona Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti su postigle dogovor o zajedničkom preduzimaju mjera potrebnih za rješavanje problema povećane koncentracije gasa radona u boravišnim prostorijama.

Glavni ciljevi projekta su završetak mapiranja radona u Crnoj Gori, objektivnija procjena srednje efektivne doze za stanovništvo zbog udisanja radona, edukacija stanovništva o uticaju radona na zdravlje, jačanje kadrovskih i institucionalnih kapaciteta za mjerenje i mitigaciju radona, inoviranje nacionalne radonske legislative u cilju njenog usaglašavanja sa direktivama EU i standardima IAEA. Takođe, cilj je i priprema nacionalne Strategije za zaštitu od radona sa Akcionim planom, izmjena Zakona o izgradnji objekata i uređenju prostora, izrada novog Zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj sigurnosti i pravilnika koji uređuju pitanje radona.

Partnerske institucije u projektu su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvjete, Univerzitet Crne Gore, Zavod za metrologiju i Centar za ekotoksikološka ispitivanja, a Projekat su podržale i međunarodne organizacije UNDP i OEBS.