Manja slova Veća slova RSS
>

Konferencija za medije: Predstavljanje realizovanih aktivnosti na projektu Mapiranje radona u Crnoj Gori

Datum objave: 21.12.2015 16:28 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Konferencija za medije povodom realizacije aktivnosti na projektu „Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“ biće održana u utorak, 22. decembra 2015. godine, u 11 sati, u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (IV Proleterske brigade 19, multimedijalna sala, prizemlje).

Na konferenciji će govoriti:

-Tamara Đurović, projekt menadžer i rukovoditeljka Direkcije za zaštitu vazduha i zaštitu od buke u životnoj sredini u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i
-prof. dr Nevenka Antović, Prirodno-matematički fakultet Podgorica, članica Ekspertskog tima i rukovodilac Tima za prospekciju radona.

Glavni ciljevi Projekta su završetak mapiranja radona u Crnoj Gori, objektivnija procjena srednje efektivne doze za stanovništvo zbog udisanja radona, edukacija stanovništva o uticaju radona na zdravlje, jačanje kadrovskih i institucionalnih kapaciteta za mjerenje i mitigaciju radona, inoviranje nacionalne radonske legislative u cilju njenog usaglašavanja sa direktivama Evropske unije i standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju, kao i priprema nacionalne Strategije za zaštitu od radona, čime će se unaprijediti nacionalni sistem za zaštitu od jonizujućih zračenja.

Nosioci Projekta su Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i Crnogorska akademija nauka i umjetnosti. Projekat finansiraju Međunarodna agencija za atomsku energiju i Vlada Crne Gore, uz podršku kancelarija OEBS i UNDP u Crnoj Gori.