Manja slova Veća slova RSS
>

OBAVJEŠTENJE

Datum objave: 06.04.2016 11:04 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Povodom realizacije nacionalnog projekta „Procjena i smanjenje radona u crnogorskim školama i vrtićima“ u JU SMŠ “Danilo Kiš”, 6. aprila 2016. godine u Budvi održano je predavanje i savjetovanje za direktore vaspitno-obrazovnih ustanova i profesore fizike/hemije južne regije Crne Gore. Na predavanju su govorili sekretar Ministarstva prosvjete Slobodan Filipović, direktor Zavoda za školstvo Radovan Popović, članovi ekspertskog tima koji realizuju ovaj projekat: Marija Perović Bogićević, Nikola Svrkota i Ranko Zekić.

Predavanje su organizovale institucije koje su nosioci projekta Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Zavodom za školstvo.

Sekretar Ministarstva prosvete, Slobodan Filipović, je govorio o značaju samog projekta, kao i o neophodnom aktivnom učešću direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, nastavnog i vannastavnog osoblja u cilju uspješne realizacije mjerenja radona.

Direktor Zavoda za školstvo Radovan Popović je govorio o načinu informisanja nastavnog osoblja, roditelja i djece o ovom štetnom gasu.

PR i članica ekspertskog tima Marija Perović Bogićević je govorila: zašto je radon problem i zašto je mjerenje radona u obrazovno-vaspitnim ustanovama značajno. Istakla je da je radon prirodni gas. da je radioaktivan i uvijek prisutan u vazduhu koji udišemo. Svjetska zdravstvena organizacija ga je proglasila drugim najvećim uzročnikom karcinoma pluća kod pušača i prvim kod nepušača. Po njenim procjenama radon je odgovoran za 3-14% svih slučajeva ove vrste obolijevanja

Član ekspertskog tima Nikola Svrkota je govorio o ciljevima projekta kao i o primjerima dobre prakse drugiih zemalja Evrope i Svijeta u rješavanju ovog problema

Ranko Zekić, član ekspertskog tima je govorio o detektorima za mjerenje radona, o značajnoj ulozi osoblja obrazovno-vaspitnih ustanova u smislu čuvanja detektora što je glavni preduslov za uspješno realizovanje ovog projekta, Takođe je naglasio da će biti održana i druga radionica, na kojoj će svi direktori I profesori fizike/hemije dobiti detektore, uputstva za njihovo postavljanje kao i instrukcije o tome koje informacije vezane za objekte treba da prikupe i dostave ekspertskom timu.