Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Investicije u turizam posebno važna oblast saradnje s Svjetskom bankom

Saopštenje: Investicije u turizam posebno važna oblast saradnje s Svjetskom bankom
Datum objave: 22.01.2016 15:39 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma

 

• Posebno značajno partnerstvo u razvoju turističke infrastrukture na Sjeveru
• Podsticajna politika osnov za smanjenje perioda povrata investicije u hotele najviše kategorije, a time i povećanje njihovog broja
• Računa se na realizaciju ambicioznog plana o izgradnji preko 70 novih hotela u narednih 10 godina, saopštio ministar Gvozdenović

Pitanje investicija u turizam je, zbog izuzetno velikog uticaja na crnogorsku ekonomiju, posebno značajno u kontekstu izrade Okvira partnerstva između Svjetske banke i Crne Gore do 2020, zaključeno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića i saradnika sa delegacijom Svjetske banke, predvođenom gđom Tatjanom Proskurjakovom, šeficom kancelarije SB za Crnu Goru.

Tokom sastanka razmotreni su načini saradnje sa ovom finansijskom grupacijom, kako u kontekstu investicija iz privatnog sektora, prvenstveno kroz obezbjeđivanje jeftinijeg kapitala za gradnju, tako i u vezi sa planiranim investicijama javnog sektora, sa posebnim osvrtom na Sjever.

Ministar Gvozdenović istakao je da je ulaganje u visokokvalitetni turizam važno za dalje jačanje konkurentnosti, te presudno prije svega za eliminisanje sezonalnosti, budući da se rad tokom cijele godine prvenstveno vezuje za hotele visoke kategorije. U kontekstu održivosti ulaganja u hotelske kapacitete visoke kategorije, istaknut je i podatak da, prema analizama sprovedenim u našoj zemlji, hoteli sa 5* imaju značajno veću iskorištenost od hotela sa 3*. Konstatovano je i da jačanje kompletnog turističkog sektora vodi i daljem povećanju zaposlenosti u ovoj oblasti. Takođe, kako je saopštio ministar, radiće se na realizaciji ambicioznog plana o izgradnji 70-ak novih hotela u narednih 10 godina.

U toku razmatranja pitanja saradnje u javnom sektoru, ministar je kao značajno naglasio partnerstvo u razvoju turističke infrastrukture na Sjeveru, dok su predstavnici Svjetske banke istakli mogućnosti podrške u ovom dijelu kroz, između ostalog, model privatno-javnog partnerstva.

Naglašena je i važnost nastavka kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta eliminisanjem biznis – barijera i podsticajnom politikom. Obzirom da se procjenjuje da trenutno, u Crnoj Gori, period povrata na investicije u hotel najviše kategorije, na nekim od ključnih lokacija, iznosi i do 18 godina, ocijenjeno je da je upravo podsticajna politika u dijelu kamata i poreza, osnov za smanjenje perioda povrata na investiciju, a time i povećanje izgradnje hotela visoke kategorije.

Sastanak je zaključen dogovorom o daljoj intenzivnoj razmjeni podataka i dostavljanju predstavnicima Ministarstva relevantnih studija slučaja i projekata na kojima radi Svjetska banka, sa ciljem dobijanja dodatnih informacija o najboljoj svjetskoj praksi.