Manja slova Veća slova RSS
>

Saradnja u oblasti životne sredine od prioritetnog značaja za unapređenje odnosa između Crne Gore i Rumunije

Saradnja u oblasti životne sredine od prioritetnog značaja za unapređenje odnosa između Crne Gore i Rumunije
Datum objave: 14.02.2017 16:20 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma


Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović sastao se sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori, Nj.E. Ferdinandom Nagijem.

Ministar Radulović je ambasadora upoznao sa prioritetnim aktivnostima Ministarstva u narednom periodu, pri čemu su u fokusu bile aktivnosti u okviru procesa pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom. S tim u vezi, posebno je naglasio značaj ekspertske pomoći u oblastima pod nadležnošću Ministarstva održivog razvoja i turizma. 

Ambasador Nagi izrazio je zadovoljstvo porastom broja rumunskih turista u Crnoj Gori, uz očekivanje da će se pozitivan trend nastaviti u narednom periodu. Naglasio je da dvije države imaju veliki potencijal za dalje unapređenje saradnje u oblastima pod nadležnošću Ministarstva održivog razvoja i turizma. Takođe, on je istakao neophodnost jačanja saradnje u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine, imajući u vidu postojeći Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Rumunije o saradnji u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine. 

Ministar Radulović izrazio je očekivanje intenziviranja razmjene iskustva i primjera dobre prakse, istakavši da je od posebnog značaja iskustvo Rumunije u pogledu jačanja administrativnih kapaciteta u okviru pretpristupnog procesa u okviru Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kao jednog od najzahtjevnijeg. 

Sagovornici su takođe izrazili potrebu za razmjenom iskustva u oblasti upravljanja otpadom kao i industrijskog zagađenja te dogovorili hodogram aktivnosti u narednom periodu. 

Tokom sastanka bilo je i riječi o potrebi za unapređenjem saobraćajne infrastrukture kao preduslova jačanja turističke ponude. U tom pogledu, poseban značaj ima izgradnja autoputa Bar – Boljari, koji će stvoriti preduslove za bolju kopnenu vezu Crne Gore sa ostatkom Evrope. 

Sagovornici su zaključili da očekuju nastavak dobre saradnje, kao i povećanje broja rumunskih turista koji će posjetiti Crnu Goru i doprinijeti produženju sezone.