Manja slova Veća slova RSS
>

Proglašeni najbolji mladi ekoreporteri u Crnoj Gori povodom Dana planete Zemlje

Proglašeni najbolji mladi ekoreporteri u Crnoj Gori povodom Dana planete Zemlje
Datum objave: 21.04.2017 14:49 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma, danas su dodijeljene nagrade na konkursu „Mladi eko-reporteri“ koji organizuje NVO „EKOM – Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori“ pod pokroviteljstvom Ministarstva održivog razvoja i turizma. Posebne teme konkursa bile su „Klimatske promjene“ i „Eko škole“.

Na početku svečanosti, prisutne su pozdravili Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a, Đorđe Kalezić, nekadašnji učesnik konkursa, Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kao i Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo, koji je uručio i posebna priznanja učesnicima konkursa.

Na konkurs je pristiglo preko 500 radova iz 19 srednjih i 31 osnovne škole. U pripremi je pomagalo 64 profesora mentora. Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 37 tekstova, 100 fotografija i 15 video klipova. Pristigle radove je tokom aprila 2017. vrednovao trinaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: „biodiverzitet i predjeli”, „mladi ekoreporteri” i „klimatske promjene”, koji su podjeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-21 godine. Spisak nagrađenih radova možete pronaći OVDJE.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za medjunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja mjeseca, na kome će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici međunarodnih organizacija FEE, UNESCO, UNEP, EEA. Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2017. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine. U periodu od 2008. do 2016. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 20 medjunarodnih nagrada, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Ivana Vojinović, direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma istakla je zadovoljstvo sada već tradicionalnom saradnjom sa NVO Ekom i dodjelom nagrada mladim ekoreporterima. Dan planete Zemlje je prilika da se svi podsjetimo koliko je važno da svako od nas svakodnevnim aktivnostima može da doprinese stanju životne sredine i planete i koliko neodgovorno ponašanje može uticati na promjenu ekosistema i uništavanje životne sredine, zaključila je Vojinović.

Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, a širom svijeta se obilježava od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.

Cilj obilježavanja ovog značajnog datuma širom svijeta je da se dodatno ukaže na opasnosti koje prijete životnoj sredini, na posljedice koje donosi neodgovoran odnos prema okruženju u kojem živimo, na sve izraženiji problem povećane potrošnje energije, globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena.

Crna Gora daje svoj doprinos očuvanju Planete. Naša država je neznatan emiter gasova sa efektom staklene baste, skoro 13% teritorije države je pod zaštitom i Crna Gora je na zadovoljstvo svih nas i dalje prepoznata kao područje u ovom dijelu regiona i Evrope koje obiluje raznovrsnošću biodiverziteta (preko 3.200 biljnih vrsta nalazi se na teritoriji Crne Gore, 60% teritorije države je pokriveno kvalitetnom šumom, a od 526 ptičjih vrsta u Evropi 347 čini našu ornitofaunu, itd.)

Ovaj dan je još jedno podsjećanje da se svi moramo aktivno uključiti u borbu za očuvanje planete Zemlje, da je potrebno da zajedno pokažemo visok nivo ekološke osviješćenosti i svakodnevnim aktivnostima doprinesemo očuvanju Planete, i da je time učinimo ljepšom i boljom za život.

Dan Planete Zemlje je dan svih nas, dan kada moramo da se sjetimo da zagađivanjem i uništavanjem Planete ugrožavamo sebe i buduće generacije.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao nadležno za oblast životne sredine, ovim putem poziva građane da odgovornim odnosom prema životnoj sredini daju svoj doprinos globalnoj borbi za planetu Zemlju.

Video materijal dostupan je na sajtu: http://www.infobiro.tv/