Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Održana 46. sjednica Pomoćnih radnih tijela Konvencije za nauku, tehnologiju i implementaciju

Saopštenje: Održana 46. sjednica Pomoćnih radnih tijela Konvencije za nauku, tehnologiju i implementaciju
Datum objave: 19.05.2017 14:06 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma


U sjedištu Okvirne Konvencije UN o klimatskim promjenama (UNFCCC) u Bonu, u periodu od 6. do 18. maja održana je 46. sjednica Pomoćnih radnih tijela Konvencije za nauku, tehnologiju i implementaciju. U istom periodu je zasijedala i ad hoc Radna grupa za Pariski sporazum. Rad se ogledao kroz plenarna zasijedanja i kroz brojna radna tijela.

U radu su učestvovale delegacije i predstavnici svih 197 članova Konvencije, uz prisustvo zamjenice generalnog sekretara UN gđe Amine J. Muhamed i izvršne sekretarke Okvirne konvencije, gospođe Patricije Espinosa. Predstavnik Crne Gore na sesijama bio je generalni direktor Direktorata za klimatske promjene Srđan Mugoša.

Paralelno su svakodnevno održavani i brojni „događaji sa strane“, gdje su učesnici bili u prilici da se putem prezentacija i dijaloga, upoznaju sa različitim iskustvima zemalja sa svih meridijana, dominantno na poljima adaptacije na klimatske promjene i podizanja javne svijesti.

Predstavljene su i brojne aktivnosti NVO sektora i drugih klimatskih organizacija širom svijeta.
Tokom dvonedjeljnih zasijedanja, konsultativnih i tehničkih sastanaka i neformalnih konsultacija, razmatrana su organizaciona, funkcionalna i brojna druga pitanja koja se odnose na unapređenje globalnog dogovora o klimi. Posebnu pažnju učesnika privlačile su sjednice na kojima se raspravljalo o Pariskom sporazumu, a gdje su tretirani pojedini ključni članovi Sporazuma. Države su ohrabrene da okončaju procese ratifikacije prije 23. konferencije UNFCCC (COP23), kojoj će zemlja domaćin biti Fidži, a koja će takođe biti održana u Bonu tokom novembra.

Održan je sastanak i sa predstavnicima Evropske komisije za klimatsku politiku. Predstavljene su aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma u ispunjavanju evropskih obaveza Crne Gore na polju klime, gdje je konstatovan i pozdravljen značajan progres. U periodu održavanja događaja predstavnik Crne Gore je održao niz sastanaka sa predstavnicima drugih država, fondova i klimatskih organizacija. U regionalnom sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Bonu, održan je sastanak na kojem je dogovorena izrada Plana adaptacije na klimatske promjene za sektor zdravlja za Crnu Goru. Ovaj proces će početi već krajem maja ove godine.

Tokom navedenog perioda, službenice Ministarstva održivog razvoja i turizma Danijela Račić i Milica Mudreša predstavile su učesnicima strukturu i izradu crnogorskog Prvog dvogodišnjeg izvještaja o klimatskim promjenama (FBUR) i odgovorile na brojna pitanja zainteresovanih strana, čime je i okončan proces realizacije FBUR-a.