Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavljen Lokalni akcioni plan održivog razvoja Glavnog grada do 2020. godine

Predstavljen Lokalni akcioni plan održivog razvoja Glavnog grada do 2020. godine
Datum objave: 12.07.2017 17:25 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Konsultativni sastanak sa predstavnicima crnogorskih opština na kojem je predstavljen Nacrt lokalnog akcionog plana održivog razvoja Glavnog grada do 2020. godine (LAPOR) održan je u Podgorici u srijedu, 12. jula.

Nacionalnom strategijom održivog razvoja do 2030. godine (NSOR), koja je usvojena od strane Vlade Crne Gore u julu mjesecu 2016. godine kao dugoročna razvojna strategija Crne Gore, definisana je važna uloga lokalnih samouprava u sprovođenju Akcionog plana NSOR.

Iz tog razloga, Odjeljenje za održivi razvoj i integralno upravljanje morem i priobalnim područjem u Ministarstvu održivog razvoja i turizma je već u početnoj fazi implementacije NSOR održalo konsultacije sa svim opštinama u Crnoj Gori u januaru ove godine. Tom prilikom analizirana je spremnost lokalnih samouprava da započnu aktivnosti usklađivanja lokalnih razvojnih dokumenata s Akcionim planom NSOR. U skladu s iznijenitim ocjenama postojećeg stanja i potreba s aspekta stvaranja optimalnih uslova za usklađivanje lokalnih razvojnih dokumenata, prioritetno strateških planova razvoja lokalnih samouprava, s NSOR do 2030. godine, ocijenjeno je da je Glavni grad najspremnija lokalna samouprava da započne ovaj proces.

U saradnji Odjeljenja i Glavnog grada s Globalnom mrežom za ekološki otisak i MAWA fondacijom pripremljen je Lokalni akcioni plan za održivi razvoj Glavnog grada (LAPOR).

Slijedom iskustva koje je stečeno u izradi LAPOR-a i razvijenom metodologijom pristupiće se izradi akcionih planova za ostale lokalne samouprave primjenom principa regionalnog uvezivanja opština sa sličnim geografskim, prirodnim i društveno-ekonomskim stanjem i prioritetima dok će za opštine Nikšić i Pljevlja biti izrađeni posebni lokalni akcioni planovi zbog specifičnih razvojnih karakteristika.

Javna rasprava povodom Nacrta LAPOR-a biće organizovana tokom trećeg kvartala ove godine od strane Glavnog grada.