Manja slova Veća slova RSS
>

Ekološka kampanja „Budi šampion“

Ekološka kampanja „Budi šampion“
Datum objave: 12.09.2017 14:40 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizmaMinistarstvo održivog razvoja i turizma 

Promocija ekološke kampanje „Budi šampion!“ održana je danas u prostorijama EU Info centra u Podgorici. Kampanju sprovodi Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i JP Nacionalni parkovi Crne Gore. Cilj kampanje, koju je Delegacija EU finansirala sa 130 hiljada eura, je podizanje svijesti građana o pravilnom odlaganju otpada i smanjenju upotrebe plastičnih kesa.


U okviru kampanje postavljeni su bilbordi na osamdeset lokacija u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore. Poruke kampanje „Baci otpad na pravo mjesto! Budi šampion!“ promovišu članovi košarkaške i rukometne reprezentacije: Petar Kusovac, Nemanja Đurišić, Mihailo Radunović, Milena Raičević, Suzana Lazović, Đurđina Jauković i Dragan Adžić. Osim bilborda, da bace otpad na pravo mjesto građane će upozoravati dvadeset trajnih tabli postavljenih oko Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Kampanju će pratiti razni sadržaji na društvenim mrežama i portalima.

„Blagosloveni smo na ovaj ili onaj način što nismo industrijski zagađeni ali zato moramo biti odgovorni kao pojedinci i učiniti Crnu Goru čistom i učiniti je prihvatljivom za sve nas. Nama su naši preci ostavili čistu planetu, mi smo donekle napravili štetu, nije kasno da štetu ispravimo, dovoljno je da budemo i polušampioni, pa da to izgleda mnogo bolje, ali sam siguran da ćemo biti svjesni šta nam čistoća planete znači“, rekao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. 

„Crna Gora je zemlja izuzetne ljepote. Ovo je vaša zemlja, a ta zemlja je u Evropi! Ovo je naša Evropa i naša planeta! Moramo njegovati ovu ljepotu i pobrinuti se za generacije koje dolaze. To nije samo posao vlade već je odgovornost svih. Zato ću još jednom ponoviti slogan: Baci otpad na pravo mjesto! Budi šampion!” poručio je ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav. 

U cilju podizanja svijesti o smanjenju upotrebe plastičnih kesa u saradnji sa domaćim lancima supermarketa, promoterke kampanje će dijeliti platnene cegere sa sloganom „Neću kesu! Imam ceger!“.

„Zabrinjavajuća količina otpada i nelegalnih deponija koje smo identifikovali u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, zahtjeva analizu budućih izazova, u prvom redu potrebu za edukacijom o posljedicama koje mogu nastati zagađenjem podzemnih voda sa takvih deponija i značaja svjesnosti o odgovornom odlaganju”, istakao je Elvir Klica direktor preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore. 

Učesnik kampanje, trener ženske rukometne reprezentacije, Dragan Adžić jasan je zašto je dio ovog projekta:

„Što se tiče nas sportista apelujem na sve mlade da obratimo pažnju na to da li bacamo smeće iz auta kroz prozor ili da to ostavimo i bacimo kasnije tamo gdje je mjesto. Na taj način učinićemo nešto i za našu djecu. Ostavimo Crnu Goru čistiju potomcima i na taj način će sigurno biti i vrednija i cijenjenija”, poručio je Adžić.

Na kraju kampanje biće predstavljeni rezultati istraživanja o navikama i načinima odlaganja otpada, nivou svijesti o prepoznavanju ekoloških problema koji mogu nastati neadekvatnim odlaganjem otpada, mišljenja o uticaju zagađenja na opštu sliku o Crnoj Gori kao i svijesti o ličnoj odgovornosti za rješavanje problema životne sredine stanovništva koje živi na lokacijama oko nacionalnih parkova prije i nakon kampanje „Budi šampion!“. 

Više informacija o kampanji možete naći na web i Facebook stranici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centra. Na ovom linku https://youtu.be/CZYMPskWXaM možete pogledati jedan od spotova kampanje „Budi šampion!“.