Мања слова Већа слова РСС
>

Еколошка кампања „Буди шампион“

Еколошка кампања „Буди шампион“
Датум објаве: 12.09.2017 14:40 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма 

Промоција еколошке кампање „Буди шампион!“ одржана је данас у просторијама ЕУ Инфо центра у Подгорици. Кампању спроводи Делегација Европске уније у Црној Гори, у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма и ЈП Национални паркови Црне Горе. Циљ кампање, коју је Делегација ЕУ финансирала са 130 хиљада еура, је подизање свијести грађана о правилном одлагању отпада и смањењу употребе пластичних кеса.


У оквиру кампање постављени су билборди на осамдесет локација у централном и сјеверном дијелу Црне Горе. Поруке кампање „Баци отпад на право мјесто! Буди шампион!“ промовишу чланови кошаркашке и рукометне репрезентације: Петар Кусовац, Немања Ђуришић, Михаило Радуновић, Милена Раичевић, Сузана Лазовић, Ђурђина Јауковић и Драган Аџић. Осим билборда, да баце отпад на право мјесто грађане ће упозоравати двадесет трајних табли постављених око Националног парка Скадарско језеро. Кампању ће пратити разни садржаји на друштвеним мрежама и порталима.

„Благословени смо на овај или онај начин што нисмо индустријски загађени али зато морамо бити одговорни као појединци и учинити Црну Гору чистом и учинити је прихватљивом за све нас. Нама су наши преци оставили чисту планету, ми смо донекле направили штету, није касно да штету исправимо, довољно је да будемо и полушампиони, па да то изгледа много боље, али сам сигуран да ћемо бити свјесни шта нам чистоћа планете значи“, рекао је министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић. 

„Црна Гора је земља изузетне љепоте. Ово је ваша земља, а та земља је у Европи! Ово је наша Европа и наша планета! Морамо његовати ову љепоту и побринути се за генерације које долазе. То није само посао владе већ је одговорност свих. Зато ћу још једном поновити слоган: Баци отпад на право мјесто! Буди шампион!” поручио је амбасадор Европске уније у Црној Гори Аиво Орав. 

У циљу подизања свијести о смањењу употребе пластичних кеса у сарадњи са домаћим ланцима супермаркета, промотерке кампање ће дијелити платнене цегере са слоганом „Нећу кесу! Имам цегер!“.

„Забрињавајућа количина отпада и нелегалних депонија које смо идентификовали у Националном парку Скадарско језеро, захтјева анализу будућих изазова, у првом реду потребу за едукацијом о посљедицама које могу настати загађењем подземних вода са таквих депонија и значаја свјесности о одговорном одлагању”, истакао је Елвир Клица директор предузећа за националне паркове Црне Горе. 

Учесник кампање, тренер женске рукометне репрезентације, Драган Аџић јасан је зашто је дио овог пројекта:

„Што се тиче нас спортиста апелујем на све младе да обратимо пажњу на то да ли бацамо смеће из аута кроз прозор или да то оставимо и бацимо касније тамо гдје је мјесто. На тај начин учинићемо нешто и за нашу дјецу. Оставимо Црну Гору чистију потомцима и на тај начин ће сигурно бити и вреднија и цијењенија”, поручио је Аџић.

На крају кампање биће представљени резултати истраживања о навикама и начинима одлагања отпада, нивоу свијести о препознавању еколошких проблема који могу настати неадекватним одлагањем отпада, мишљења о утицају загађења на општу слику о Црној Гори као и свијести о личној одговорности за рјешавање проблема животне средине становништва које живи на локацијама око националних паркова прије и након кампање „Буди шампион!“. 

Више информација о кампањи можете наћи на wеб и Фацебоок страници Делегације Европске уније у Црној Гори и ЕУ инфо центра. На овом линку хттпс://yоуту.бе/ЦЗYМПскWXаМ можете погледати један од спотова кампање „Буди шампион!“.