Manja slova Veća slova RSS
>

Ulcinjski hotel „Palata Venezzia“ deseti ekološki smještajni objekat u Crnoj Gori

Ulcinjski hotel „Palata Venezzia“ deseti ekološki smještajni objekat u Crnoj Gori
Datum objave: 13.09.2017 14:41 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma


Hotel „Palata Venezzia“ iz Starog grada u Ulcinju, deseti je smještajni objekat na crnogorskoj obali, koji je dobio međunarodni sertifikat Ekološki znak Evropske unije (EU).

Hoteli koji nose ovaj ekološki znak, priznati su kao objekti koji vode brigu o životnoj sredini u destinaciji. Oznaka je potvrda da hotel u praksi sprovodi ekološki koncept rada, štedi energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, radi na promociji održivog saobraćaja i na redukciji stvaranja otpada. 

Ključni faktor uspjeha i sve veće popularnosti eko-znaka i ekološkog smještaja su upravo gosti. Svijest o potrebi očuvanja životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena sve više je prisutna u društvu i kod samih turista, a s tim je povezana sve izraženija želja pojedinaca za aktivnom ulogom u očuvanju prirode. 

EU Ekološki sertifikat se izdaje na osnovu provjere usaglašenosti 22 obavezujuća kriterijuma i određenog broja poena koji se dodjeljuju na osnovu seta od 43 dodatna kriterijuma. Sertifikat potvrđuje sprovođenje ekološkog koncepta rada, uštedu energije, uštedu vode, očuvanje prirodnog okruženja, promociju održivog saobraćaja, kao i redukciju stvaranja otpada. Posebno bitan segment je stalna komunikacija i promocija na nivou smještajnog objekta, kao i saradnja sa gostima, preduzetnicima, dobavljačima i ostalim partnerima na ostvarenju ekološke vizije. 

Ekološki znak Evropske unije, uspostavljen prije 25 godina, omogućava promociju proizvoda i usluga na tržištu od 500 miliona stanovnika, koje uključuje neke od najznačajnijih emitivnih tržišta, kao što su Njemačka, Francuska, države Beneluksa i Skandinavije. 

Projekat „Razvoj niskokarbonskog turizma“, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom Crne Gore, podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak Evropske unije i Travelife za hotele i apartmane. Sertifikovani hoteli privlače ekološki obrazovane goste koji brinu o zaštiti životne sredine. 

UNDP svim hotelijerima zainteresovanim za eko sertifikaciju nudi podršku u vidu besplatnog preliminarnog energetskog pregleda, kako bi se procijenile postojeće prakse i predložile troškovno efikasne mjere energetske efikasnosti; savjetodavne usluge menadžerima i odgovornom osoblju u smještajnim objektima u cilju dostizanja kriterijuma za sertifikaciju; ko-finansiranje troškova sertifikacije, kao i značajnu medijsku i marketinšku podršku, i podršku u promociji preko mreže lokalne i nacionalne turističke organizacije.

Više informacija o projektu i načinima podrške možete pročitati na web stranici projekta www.lowcarbonmne.me.