Мања слова Већа слова РСС
>

Улцињски хотел „Палата Венеззиа“ десети еколошки смјештајни објекат у Црној Гори

Улцињски хотел „Палата Венеззиа“ десети еколошки смјештајни објекат у Црној Гори
Датум објаве: 13.09.2017 14:41 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма


Хотел „Палата Венеззиа“ из Старог града у Улцињу, десети је смјештајни објекат на црногорској обали, који је добио међународни сертификат Еколошки знак Европске уније (ЕУ).

Хотели који носе овај еколошки знак, признати су као објекти који воде бригу о животној средини у дестинацији. Ознака је потврда да хотел у пракси спроводи еколошки концепт рада, штеди енергију и воду, брине се о очувању природног окружења, ради на промоцији одрживог саобраћаја и на редукцији стварања отпада. 

Кључни фактор успјеха и све веће популарности еко-знака и еколошког смјештаја су управо гости. Свијест о потреби очувања животне средине и борбе против климатских промјена све више је присутна у друштву и код самих туриста, а с тим је повезана све израженија жеља појединаца за активном улогом у очувању природе. 

ЕУ Еколошки сертификат се издаје на основу провјере усаглашености 22 обавезујућа критеријума и одређеног броја поена који се додјељују на основу сета од 43 додатна критеријума. Сертификат потврђује спровођење еколошког концепта рада, уштеду енергије, уштеду воде, очување природног окружења, промоцију одрживог саобраћаја, као и редукцију стварања отпада. Посебно битан сегмент је стална комуникација и промоција на нивоу смјештајног објекта, као и сарадња са гостима, предузетницима, добављачима и осталим партнерима на остварењу еколошке визије. 

Еколошки знак Европске уније, успостављен прије 25 година, омогућава промоцију производа и услуга на тржишту од 500 милиона становника, које укључује неке од најзначајнијих емитивних тржишта, као што су Њемачка, Француска, државе Бенелукса и Скандинавије. 

Пројекат „Развој нискокарбонског туризма“, који реализују Министарство одрживог развоја и туризма и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП), у сарадњи са Националном туристичком организицијом Црне Горе, подржава увођење међународних сертификата Еколошки знак Европске уније и Травелифе за хотеле и апартмане. Сертификовани хотели привлаче еколошки образоване госте који брину о заштити животне средине. 

УНДП свим хотелијерима заинтересованим за еко сертификацију нуди подршку у виду бесплатног прелиминарног енергетског прегледа, како би се процијениле постојеће праксе и предложиле трошковно ефикасне мјере енергетске ефикасности; савјетодавне услуге менаџерима и одговорном особљу у смјештајним објектима у циљу достизања критеријума за сертификацију; ко-финансирање трошкова сертификације, као и значајну медијску и маркетиншку подршку, и подршку у промоцији преко мреже локалне и националне туристичке организације.

Више информација о пројекту и начинима подршке можете прочитати на wеб страници пројекта www.лоwцарбонмне.ме.