Manja slova Veća slova RSS
>

Radulović – Gavrilesku: Značajno iskustvo Rumunije u procesu pristupanja EU može biti korisno za Crnu Goru

Radulović – Gavrilesku: Značajno iskustvo Rumunije u procesu pristupanja EU može biti korisno za Crnu Goru
Datum objave: 14.09.2017 10:50 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović sastao se danas sa potpredsjednicom Vlade Rumunije i ministarkom za životnu sredinu Nj.E. Gracijelom Gavrilesku.


Ministar Radulović se zahvalio na velikoj podršci koju Rumunija pruža Crnoj Gori tokom pristupanja Evropskoj uniji u dijelu zaštite životne sredine i upravljanja otpadom. Ministar Radulović je naglasio da je turizam, kao prioritetna privredna grana u Crnoj Gori usko vezan za životnu sredinu, jer su upravo čiste vode, čist vazduh i životni prostor jedni od ključnih preduslova za kvalitetan razvoj turističke destinacije. Radulović je istakao da je posebna pažnja posvećena očuvanju životne sredine i usaglašavanju modela upravljanja otpadom u cilju adekvatne pripreme za proces pregovora sa Evropskom komisijom. 

Ministarka Gavrilesku naglasila je da smatra da je u Crnoj Gori potrebno što prije riješiti najvažnije stavke koje se tiču životne sredine i održivog razvoja i naglasila da je pomoć Rumunije u svim aspektima ovih oblasti na raspolaganju. Gavrilesku je istakla da su se stekli uslovi da se uđe u drugu fazu realizacije Memoranduma o razumijevanju Crne Gore i Rumunije u oblasti životne sredine i održivog razvoja, sa konkretnim koracima i aktivnostima na unapređenju zaštite životne sredine u Crnoj Gori. Ministarka Gavrilesku pozvala je eksperte iz Crne Gore u oblasti životne sredine i upravljanja otpadom u radnu posjetu Bukureštu tokom koje će moći da čuju iskustva rumunskih kolega i unaprijede svoje znanje o evropskom zakonodavstvu o životnoj sredini. Takođe, napomenula je da postoji i mogućnost boravka rumunskih eksperata u Crnoj Gori.

Sagovornici su zaključili da iskustvo Rumunije u procesu pristupanja Evropskoj uniji može biti izuzetno korisno za Crnu Goru i da će dvije države u narednom periodu ostvariti još intenzivniju saradnju u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom.