Мања слова Већа слова РСС
>

Радуловић – Гаврилеску: Значајно искуство Румуније у процесу приступања ЕУ може бити корисно за Црну Гору

Радуловић – Гаврилеску: Значајно искуство Румуније у процесу приступања ЕУ може бити корисно за Црну Гору
Датум објаве: 14.09.2017 10:50 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић састао се данас са потпредсједницом Владе Румуније и министарком за животну средину Њ.Е. Грацијелом Гаврилеску.


Министар Радуловић се захвалио на великој подршци коју Румунија пружа Црној Гори током приступања Европској унији у дијелу заштите животне средине и управљања отпадом. Министар Радуловић је нагласио да је туризам, као приоритетна привредна грана у Црној Гори уско везан за животну средину, јер су управо чисте воде, чист ваздух и животни простор једни од кључних предуслова за квалитетан развој туристичке дестинације. Радуловић је истакао да је посебна пажња посвећена очувању животне средине и усаглашавању модела управљања отпадом у циљу адекватне припреме за процес преговора са Европском комисијом. 

Министарка Гаврилеску нагласила је да сматра да је у Црној Гори потребно што прије ријешити најважније ставке које се тичу животне средине и одрживог развоја и нагласила да је помоћ Румуније у свим аспектима ових области на располагању. Гаврилеску је истакла да су се стекли услови да се уђе у другу фазу реализације Меморандума о разумијевању Црне Горе и Румуније у области животне средине и одрживог развоја, са конкретним корацима и активностима на унапређењу заштите животне средине у Црној Гори. Министарка Гаврилеску позвала је експерте из Црне Горе у области животне средине и управљања отпадом у радну посјету Букурешту током које ће моћи да чују искуства румунских колега и унаприједе своје знање о европском законодавству о животној средини. Такође, напоменула је да постоји и могућност боравка румунских експерата у Црној Гори.

Саговорници су закључили да искуство Румуније у процесу приступања Европској унији може бити изузетно корисно за Црну Гору и да ће двије државе у наредном периоду остварити још интензивнију сарадњу у области заштите животне средине и управљања отпадом.