Manja slova Veća slova RSS
>

Turistička ponuda Crne Gore na sajmu turizma World Travel Market u Londonu

Turistička ponuda Crne Gore na sajmu turizma World Travel Market u Londonu
Datum objave: 07.11.2017 10:29 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i ove godine predstavlja turističku ponudu na najznačajnijoj međunarodnoj turističkoj berzi World Travel Market (WTM), koja se održava od 6. do 8. novembra u Londonu. Delegaciju Crne Gore na ovogodišnjem sajmu predvode ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić. Štand Nacionalne turističke organizacije Crne Gore posjetio je i Ambasador Crne Gore u Londonu Borislav Banović. Tokom trajanja WTM, Ministar Radulović se sastao sa Generalnim sekretarom Svjetske turističke organizacije, dr. Talebom Rifaijem, i održao niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima konsultantskih, planerskih i marketinških kompanija.

Velika Britanija je jedno od najvećih emitivnih tržišta na svijetu. Prema trenutnim prognozama, u 2020. godini 78 miliona Britanaca će putovati u inostranstvo na odmor dok će ih u 2025. biti preko 95 miliona. Najveći broj turista se očekuje iz gradova kao što su London, Mančester, Birmingem, Sautempton, Portsmut, Glazgov i drugi. Kada su u pitanju navike britanskih turista statistički podaci pokazuju da najveći broj (njih 88%) putuje zbog pasivnog odmora i uglavnom su zainteresovani za ponudu sunce i more, informišu se o destinaciji online (66%) a prilikom odabira destinacije veliku pažnju poklanjaju sigurnosti, atrakcijama, gastronomskoj i kulturnoj ponudi, dok bukiraju odmor 3 do 4 mjeseca unaprijed. 

Imajući u vidu navike britanskih turista, Crna Gora na ovom tržištu promoviše pasivne odmore, ali i kulturnu ponudu za koju je jedan dio tržišta zainteresovan, naročito u periodima van sezone. S obzirom na avio povezanost sa Londonom i Mančesterom, promocijom će se najviše ciljati ova dva grada i Birmingem, koji ima značajan potencijal. 

U fokusu aktivnosti crnogorske delegacije je povećanje broja noćenja sa ovog tržišta, drugog po veličini u Evropi, koje je strateški važno u pogledu produženja sezone u Crnoj Gori. U pravcu ostvarenja tog cilja potrebno je nastaviti sa unapređenjem hotelskih kapaciteta u Crnoj Gori i aviodostupnosti naše zemlje iz britanskih gradova. Trenutno sa ovog tržišta, pored nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines-a, letove ka Crnoj Gori imaju i low cost kompanije Ryainair, koja saobraća tokom cijele godine ka Podgorici i Easy Jet, koji realizuje letove ka Tivtu u periodu ljetnje turističke sezone.

Evidentno je da unapređenju vidljivosti i imidža Crne Gore kao turističke destinacije u Velikoj Britaniji doprinose i PR aktivnosti predstavnika velikih projekata u našoj zemlji, kao što su Luštica Bay, Porto Montenegro, Dukljanski vrtovi, Aman rizort i ostali, koje umnogome utiču na rast interesovanja turista za našu zemlju..

Prema zvaničnim statističkim podacima do kraja septembra ove godine u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju boravilo 25.530 turista iz Velike Britanije što je 15,64% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine, a ostvareno je 112.296 noćenja, što je takođe rast od 13,17%.

Među britanskim turoperatorima koji u svojoj ponudi imaju Crnu Goru od značajnijih se izdvajaju Thomson, Thomas Cook, First Choice, Monarch-Cosmos, Kuoni, Balkan Holidays i drugi. Pored toga, specijalizovani turoperatori sa ovog tržišta u ponudi imaju paket aranžmane za Crnu Goru, koji podrazumijevaju boravak u Crnoj Gori u okviru posjete regionu ili boravak samo u našoj destinaciji.

Kada su u pitanju britanski mediji tokom 2018. godine će se nastaviti saradnja sa turističkim magazinima (online i offline) kao što su Travel Weekly, Travel Trade Gazzete, E_TID, Travelmole, Conde Nast Traveler, Sunday Times, Ultra Travel, Lonely Planet, Huffington Post i ostalima.

Na štandu Crne Gore svoju ponudu predstavljaju lokalne turističke organizacije Budve, Kotora, Bara, Tivta, Ulcinja, Herceg Novog, Cetinja i Podgorice, crnogorski hotelijeri HG Budvanska Rivijera, Montenegro Stars Hotel Group, Beppler and Jacobson, Karisma, hoteli Hunguest Sun Resort, Maestral, Regent, i turističke agencije Montenegro Adventures, Guliver Montenegro i Kompas Montenegro.

World Travel Market je jedan vodećih globalnih događaja za svjetsku turističku industriju, u okviru kojeg svoju ponudu predstavljaju svi sektori turizma, uključujući turističke organizacije, avio kompanije, hotele, agencije, softverske kuće itd. Ova najznačajnija svjetska turistička berza okupila je oko 5.000 izlagača iz preko 180 zemalja svijeta, preko 50.000 profesionalaca iz oblasti turizma i preko 2000 predstavnika medija. Stoga je učešće i predstavljanje Crne Gore na ovoj berzi značajno, kako zbog prezentacije ponude na strateški važnom emitivnom tržištu, tako i zbog mogućnosti susreta ponuđača sa partnerima i sa drugih emitivnih tržišta.

Video materijal i izjave učesnika možete preuzeti na www.globalsoft.me