Manja slova Veća slova RSS
>

Održana javna tribina o Nacrtu zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu

Održana javna tribina o Nacrtu zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu
Datum objave: 22.11.2017 07:20 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


U okviru Javne rasprave koja traje do 27. novembra ove godine, u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma održana je tribina o Nacrtu zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Brankica Cmiljanović, rukovoditeljka Direkcije za horizontalno zakonodavstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma predstavila je Nacrt zakona i njegove glavne odredbe i naglasila da je donošenje novog Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu značajno prvenstveno zbog potpunog usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti, mogućnosti bolje primjene, sprečavanja sukoba interesa, ali i usaglašavanja sa odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Procjena uticaja na životnu sredinu je proces identifikacije, opisa, vrednovanja i ocjene mogućih uticaja predloženog projekta odnosno aktivnosti na životnu sredinu, kao i određivanje načina i mjera prevencije, minimizacije, ublažavanja, mogućih posljedica, odnosno štetnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Pristup je multidisciplinaran i jedan od nezaobilaznih upravljačkih instrumenata u politici zaštite životne sredine.

Pored predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu životne sredine na javnoj tribini su učestvovali članovi Radne grupe koja je radila na Nacrtu zakona, kao i predstavnici civilnog sektora, odnosno NVO CZIP i OZON, obrađivača elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu i lokalnih samouprava Prijestonice Cetinje, Kotora, Danilovgrada, Žabljaka i Pljevalja.