Manja slova Veća slova RSS
>

Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje

Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje
Datum objave: 24.11.2017 12:24 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


„Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje“, projekat čiji je cilj predstavljanje tradicionalnih i kulturno-istorijskih atrakcija u Crnoj Gori i zapadnoj Hercegovini predstavljen je u Podgorici. Projekat koji je finansiran od strane Evropske unije, a podržan od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, Razvojne agencije Županije Zapanohercegovačke, Opštine Ljubuški i JU za razvoj turizma „Radimlja“ sproveo je Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Pored kulturno-istorijskih atrakcija, poput srednjovjekovnih tvrđava, stećaka, starih naseobina, kroz projekat su predstavljeni i turistički objekti u regionu, koji svoju ponudu povezuju sa ovim atrakcijama. U pitanju su tradicionalni restorani, etno sela, seoska domaćinstva i agencije koje nude neki od vidova aktivnog turizma.

Akcenat je stavljen na turističko oživljavanje istorjije srednjeg vijeka u vezi sa istorijskom ličnošću Herceg Stjepana Vukčića Kosače, koji je vladao starom Hercegovinom. U okviru projekta predstavljeno je nekoliko lokaliteta u Crnoj Gori, u opštinama Herceg Novi, Kotor, Nikšić, Plužine, Žabljak, Šavnik i Pljevlja.

Brošure i mape u kojima se nalaze svi lokaliteti i pružaoci usluga na ruti štampane su u po osam hiljada primjeraka i to na crnogorskom i engleskom jeziku, a uskoro će biti objavljen i promotivni film. Takođe, online vodič za rutu biće dostupan na aplikaciji izi.travel.

Izvršna direktorica Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), Svetlana Vujičić, naglasila je da je kroz komplementarnu ponudu, četiri tematske staze koje su razvijene u okviru projekta, koje kombinuju bogatstva kulturno istorijskih spomenika i raznovrsnu ponudu domaćih proizvoda i usluga u okviru domaćinstava koja njeguju tradicionalne vrijednosti, kreirana jedinstvena turistička ponuda.

„Ta turistička ponuda je zanimljiva prosječnom zaljubljeniku u istoriju, putniku namjerniku ili turisti koji sa posebnim interesovanjem želi da otkrije slojeve i značenje istorije destinacije koju posjećuje“, navela je Vujičić.

Kako je istakla, uspostavljanjem tematske rute srednjovkjekovne Hercegove zemlje, namijenjene turistima, koji traže autentični doživljaj i ambijent, želi se podstaći društveno-ekonomski razvoj prekogranične oblasti između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Projekat je finansijski podržan od strane EU sa približno 85 odsto u iznosu od oko 167,5 hiljada eura u Crnoj Gori i preko 224 hiljade eura u Bosni i Hercegovini iz IPA prekograničnog programa Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, Zvonko Saveljić, ocijenio je da projekat doprinosi razvoju kulturne i ekonomske saradnje među opštinama, među građanima, a sve to na srenjovjekovnim rutama.

„Sa aspekta Ministarstva, ovo je prepoznato kao poseban oblik turizma, i to ne samo tematske, već i panoramske rute. To je oblik turizma koji u poslednjih nekoliko godina doživljava veliki rast i ima veliku stopu razvoja u svijetu, doprinosi lokalnim zajednicama, kroz veću zaradu, zaposlenost i plasiranje domaćih poljoprivrenih proizvoda“, naveo je Saveljić.

Predstavnik Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Ivan Jelčić, istakao je da je siguran da je u okviru projekta napravljen dobar turistički proizvod koji će trajno ostati iza njih, te da očekuje nastavak saradnje sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma.

Alma Henić Strahinja, konsultant na projektu, navela je da period srednjeg vijeka, za koji postoji interesovanje turista u svijetu predstavlja veliki potencijal za privlačenje stranih turista.

PDF brošuru „Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje“ možete pronaći OVDJE.