Manja slova Veća slova RSS
>

Državni sekretar Saša Radulović izabran za predsjednika Generalne skupštine Regionalnog centra za životnu sredinu

Državni sekretar Saša Radulović izabran za predsjednika Generalne skupštine Regionalnog centra za životnu sredinu
Datum objave: 01.12.2017 17:26 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Tokom zasijedanja Generalne skupštine Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), održanog danas u Budimpešti, izabrani su novi članovi Generalne skupštine, kao i novi predsjednik ovog tela. Saša Radulović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma, izabran je za novog predsjednika Generalne skupštine REC-a.

Prilikom preuzimanja dužnosti, gospodin Radulović se zahvalio na mogućnosti da prisustvuje ovom skupu i predsjedava stotom po redu sastanku Generalne skupštine. „Zajedničkim učešćem na ovakvom skupu, svi mi potvrđujemo zalaganje za vrijednosti naše zajedničke misije – dostizanje veće transparentnosti, održivosti i evropskih integracija u Centralnoj, Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi“, dodao je državni sekretar.

„Regionalni centar za životnu sredinu ostvaruje uspješnu saradnju sa Vladom Crne Gore od osnivanja kancelarije u Crnoj Gori, 2004. godine, kako na lokalnom i nacionalnom nivou, tako i u okviru regionalnih projekata. Imajući u vidu postojeće rezultate, kao i poziciju REC-a kao jednog od najboljih implementacionih mehanizama, Vlada Crne Gore nastaviće da pruža podršku misiji ove organizacije u zemlji i na regionalnom nivou“, dodao je gospodin Radulović.

Kako je novoizabrani predsjednik Generalne skupštine primijetio, REC ima zapažene rezultate na poljima životne sredine, energetike, klimatskih promjena i srodnih oblasti, a značajno je da se strateški okvir ove organizacije prilagođava stalnim promjenama okruženja u kojem međunarodne organizacije funkcionišu. Od najvećeg značaja, kako je dodao, je jači fokus na podršci korisnika i partnera sa ciljem uspješnog razvoja procesa evropskih integracija.

„Tokom mog mandata kao predsjednika Generalne skupštine REC-a promovisaću regionalnu saradnju kao ključni instrument za dostizanje dugotrajnih rezultata. Takođe, volio bih da Generalna skupština postane jedinstveni regionalni instrument koji će približiti zemlje korisnice i članice Evropske unije“, zaključio je Saša Radulović.

Generalna skupština Regionalnog centra za životnu sredinu je glavni savjetodavni i predlagački organ Odbora direktora. Članove nominuju vlade donatora i država primalaca, na zahtjev Upravnog odbora.

Izbor Saše Radulovića predstavlja i priznanje Crnoj Gori za do sada ostvarene rezultate u oblasti životne sredine i EU integracija. Naime, prvi put od osnivanja ove uticajne međunarodne organizacije na ovako visokoj poziciji nalazi se predstavnik Crne Gore.