Manja slova Veća slova RSS
>

SAOPŠTENJE: ODRŽAN 21. EVROPSKI FORUM O EKO-INOVACIJAMA U SOFIJI

SAOPŠTENJE: ODRŽAN 21. EVROPSKI FORUM O EKO-INOVACIJAMA U SOFIJI
Datum objave: 06.02.2018 14:54 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


ECOAP - EKO-INOVACIJE ZA UNAPREĐENJE KVALITETA VAZDUHA

Sofija, 5-6. februar 2018. godine - Delegacija Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, koju je predvodio Saša Radulović, državni sekretar i Pregovarač za Poglavlje 27, prisustvovali su dvodnevnoj konferenciji posvećenoj inovativnim i održivim rješenjima za unapređenje kvaliteta vazduha, organizovanoj od strane Evropske komisije i Ministarstva za životnu sredinu i vodu Bugarske, u okviru bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom, na poziv ministra Nena Dimova.

Cilj Foruma je u povezivanju javnog sektora, biznisa i nevladinih organizacija kako bi se ohrabrio razvoj i implementacija rješenja koja će obezbijediti bolji život svih građana EU. Pored važnih poruka koje su uputili istaknuti predstavnici Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Vlade Bugarske, Parlamenta Bugarske, Evropske agencije za životnu sredinu, predstavnici biznis sektora i međunarodnih organizacija, Forum je okupio i izlagače inovativnih riješenja, poput EASME, LIFE programa, AID, IPS, SOLVair solutions, Shell, Elprom EMZ, KCM, itd.

U uvodnom izlaganju, Karmenu Vela, evropski komesar za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo, saopštio je da je vazduh koji danas dišemo u Evropi bitno boljeg kvaliteta nego ranije, kao posljedica sveobuhvatnih politika kojima EU nastoji da reguliše ovu oblast. Ipak, procjenjuje se da zagađenje vazduha dovodi do 400 000 prijevremenih smrti, što je zabrinjavajuć podatak. Negativan uticaj zagađenja ima i svoj ekonomski efekat, koji se ogleda u četiri milijarde eura u troškovima zdravstvenog osiguranja, kao i 16 milijardi eura u izgubljenim radnim danima u EU.

Generalni direktor Generalnog direktorata za životnu sredinu Evropske Komisije, Daniel Kaleja Krespo, u pozdravnoj riječi istakao je značaj ovakvih susreta koji imaju za cilj, uz pomoć Evropske komisije, poboljšanje života svih stanovnika EU, kao i zemalja kandidata.

Ministar za životnu sredinu i vodu Bugarske, Neno Dimov, takođe je apostrofirao ozbiljnost i kompleksnost problema zagađenja vazduha, kako sa ekološke, tako i sa sociološke strane. Rješenje leži u dugoročnim integrisanim politikama, kao i izraženoj podršci javnosti za snažne promjene na nivou politike, praksi, životnog stila i mentaliteta.

Program Foruma obuhvatio je nekoliko plenarnih sesija posvećenih kvalitetu vazduha i vezi sa energetikom (ConverStations), poljoprivredom, transportom, finansijskim mjerama podrške, kao i analizu 40 studija slučaja – rješenja koja se već primjenjuju u praksi sa ciljem smanjenja zagađenja i poboljšanja kvaliteta života.

Eko-inovacije u centar problema stavljaju čovjeka i njegovo zdravlje, te predstavljaju jednu od ključnih tema MOEW politike, kao i jedan od prioriteta bugarskog predsjedavanja EU u oblasti životne sredine.

Tokom Foruma, predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma susreli su se sa gospodinom Gvidom Lanzanijem, ekspertom za kvalitet vazduha iz Lombardije, koji već nekoliko godina radi na poboljšanju kvaliteta vazduha u pomenutoj regiji, te su se usaglasili da bi ekspertiza italijanskih stručnjaka, kao i njihov izuzetno praktičan pristup problemu zagađenja vazduha koje nastaje kao posljedica korišćenja goriva u individualnim ložištima, može poslužiti kao pristup u rješavanju sličnog problema u Pljevljima, te su se u tom smislu usaglasili da bi bilo izuzetno korisno da uspostave saradnju na nivou institucija.

Istovremeno, tokom Foruma, državni sekretar susreo se i sa gospodinom Gustafom Landahlom, menadžerom projekta GrowSmarter, koji se uspješno implementira u Stokholmu, Barseloni i Kelnu, te je razmotrena mogućnost proširenja pomenutog projekta i na gradove u Crnoj Gori, u prvom redu, na Podgoricu. Projekat je podržan od strane Evropske Unije tj. Programa Horizon 2020, sa ciljem transformisanja gradova u pametne, održive urbane cijeline.