Manja slova Veća slova RSS
>

Ministar Radulović razgovarao sa ekspertima Bernske i Ramsar konvencije

Ministar Radulović razgovarao sa ekspertima Bernske i Ramsar konvencije
Datum objave: 13.06.2018 07:33 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović razgovarao je danas o zaštiti Skadarskog jezera sa ekspertskim timom Sekretarijata Bernske i Ramsar konvencije. Ekspertsku misiju Bernske i Ramsar konvencije koja boravi u Crnoj Gori od 12. do 14. juna čine Goran Gugić (nezavisni ekspert), Tobias Salathé (Ramsar Konvencija) i Gianluca Silvestrini (Bernska Konvencija).


Ministar Radulović izrazio je zadovoljstvo što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dobilo priliku da ugosti predstavnike ekspertske misije Bernske i Ramsar konvencije i sa sagovornicima dalje razmotrio pitanja zaštite, očuvanja i održivog razvoja Skadarskog jezera. 

Tokom sastanka, članovi ekspertskog tima saopštili su da je glavni cilj posjete pružanje podrške nadležnim državnim organima u razmatranju smjernica i preporuka, kao i pružanju pomoći u identifikovanju i implementaciji najadekvatnijih mjera očuvanja za područje Skadarskog jezera i njegove flore i faune, a u skladu sa međunarodnim kriterijumima Bernske i Ramsar konvencije. Tokom posjete našoj zemlji, članovi ekspertske misije posjetiće Skadarsko jezero. Takođe, baviće se i područjima od posebnog interesa za očuvanje, odnosno potencijalnim Emerald i NATURA 2000 područjima, oblastima u kojima su ponudili i tehničku pomoć Crnoj Gori.

Podsjećamo da je Crna Gora kao odgovorna članica Bernske konvencije (Konvencije o zaštiti divljih vrsta i prirodnih staništa) i Ramsar konvencije (Konvencije o vlažnim staništima), preko Ministarstvo održivog razvoja i turizma kao nacionalne kontaktne institucije, za ova dva međunarodna sporazuma sa zadovoljstvom prihvatila posjetu ekspertske misije Bernske i Ramsar konvencije ovom lokalitetu, a tokom koje će eksperti održati niz sastanaka sa svim zainteresovanim stranama. 

U okviru posjete Skadarskom jezeru, ekspertski tim sastaće se i sa predstavnicima Javnog preduzeća za nacionalne parkove, predstavnicima Delegacije Evropske unije i nevladinog sektora.