Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: На сајму туризма у Паризу презентован и први Мицхелин водич о Црној Гори

Саопштење: На сајму туризма у Паризу презентован и први Мицхелин водич о Црној Гори
Датум објаве: 26.09.2018 10:47 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма Министарство одрживог развоја и туризма 

Туристичка понуда Црне Горе представља се на 40. међународном сајму туризма „ИФТМ Топ Реса 2018“ који се одржава, од 25. до 28. септембра, у Паризу.

На штанду Националне туристичке организације Црне Горе, поред Министарства одрживог развоја и туризма и НТО ЦГ у сарадњи са Амбасадом Црне Горе у Француској, учествују и хотелске компаније ХГ Монтенегро Старс, ХГ Будванска ривијера, Бепплер&Јацобсон, хотели ЦентреВилле, Верде, Маестрал, туристичке агенције МТО Травел, Луминалис, Еxплорер, локалне туристичке организације Будве, Бара, Тивта, Подгорице, Котора и Цетиња, као и компаније Мтел и Монтенегро Аирлинес.

Тржиште Француске је по броју туриста коју су посјетили нашу земљу једно од најзначајнијих и са највећим учешћем у туристичком промету када су у питању земље Европске уније. Посљедњих година биљежи се константан тренд раста туристичког промета из ове земље. У 2017. години у Црној Гори боравило је преко 60 хиљада туриста из Француске који су остварили преко 292 хиљаде ноċења, што је повећање од 18 одсто остварених ноћења у односу на 2016. Тренд раста наставља се и ове године, званична статистика за првих шест мјесеци ове године биљежи раст броја туриста из Француске за 27 одсто, док повећање броја ноћења износи 36 одсто.

Првог дана сајма на црногорском штанду је приређен коктел за партнере црногорске привреде из Француске, а другог дана и за посјетиоце сајма, са дегустацијом традиционалне црногорске мезе и пића.

Презентован је и нови Мицхелин водич о Црној Гори на француском језику који поред информативног и описног дијела препоручује одређене локалитете и понуде у Црној Гори. Аутори водича су претходно боравили у Црној Гори, док дистрибуција и продаја широм Француске почиње 15. октобра.

Поред тога, десетак дана прије почетка сајма „Топ Реса“ у ударном термину француске националне телевизије Франце 5 емитована је „Éцхаппéес Беллес“ епизода о Црној Гори у трајању од 90 мин, што је резултат боравка екипе ове телевизије у Црној Гори који је такође подржан од стране НТО ЦГ. Епизода се може погледати на сљедећем линку хттпс://yоуту.бе/ф6ФБДЗИуЦбс

На основу интересовања, утисака и склопљених аранжмана туристичке привреде који су током сајма имали прилике да обнове или интезивирају сарадњу са постојећим и успоставе контакте и сарадњу са новим партнерима, најаве за сљедећу сезону су такође добре и у правцу наставка позитивног тренда.
Национална авиокомпанија „Монтенегро Аирлинес“, поред редовног саобраћаја ка Паризу на годишњем нивоу и редовне линије ка Лиону током љетње сезоне, у сарадњи са МТО Травел током сезоне реализоваће чартер летове из неколико француских градова. За идућу годину сарадња туроператора МТО Травел са ХГ Будванска ривијера је проширена углавном за капацитете хотела Палас. ТУИ Француска и сљедеће године најављује чартер летове и аранжмане за Црну Гору у периоду од маја до октобра из више француских градова.

И француска лоw цост компанија Трансавиа најавила је наставак летова из Париза за Тиват и у 2019. години, два пута недјељно од априла до краја октобра. Интересовање Француза за понудом Црне Горе постоји и мимо љетње туристичке сезоне па се наставља и довођење организованих група ван шпица сезоне и током зимског периода.


„ИФТМ Топ Реса“ највећи је Б2Б сајам у Француској а предвиђања организатора су да ће сајам ове године окупити преко 1600 излагача и више од 32000 професионалаца из области туризма.

Видео материјал са сајма доступан је на www.инфобиро.тв.


ПР служба Националне туристичке организације Црне Горе