Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Обиљежен Свјетски дан туризма предавањем и радионицом на тему „Туризам и дигитална трансформација”

Саопштење: Обиљежен Свјетски дан туризма предавањем и радионицом на тему „Туризам и дигитална трансформација”
Датум објаве: 27.09.2018 14:31 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма 

Министарство одрживог развоја и туризма

У фокусу прославе Свјетског дана туризма 2018. године је значај дигиталних технологија за туризам, које пружају могућности за иновације и припремају овај сектор за будући рад.

У том смислу и Национална туристичка организација Црне Горе обиљежила је овај датум предавањем и радионицом на званичну тему овогодишњег Свјетског дана туризма “Туризам и дигитална трансформација”. Предавање и радионицу одржао је Ницколас Халл један од водећих експерата свјетске туристичке индустрије, када је у питању маркетинг дестинације, са искуством у дигиталном дестинацијском маркетингу дужим од деценије. Као оснивач Дигитал Тоурисм Тхинк Танк (#ДТТТ), водеће платформе која повезује дестинације широм свијета када су у питању теме дигиталних трендова и трансформације, Ницколас је радио са стотинама дестинација помажући им да управљају сложеношћу растућег дигиталног искуства посјетилаца.

„Заиста се радујем што сам се вратио у Црну Гору, један од најљепших неоткривених драгуља на туристичкој мапи Европе, да прославим Свјетски дан туризма заједно са Националном туристичком организацијом Црне Горе, њеним партнерима и туристичком привредом.Доносећи сва сазнања Дигитал Тоурисм Тхинк Танк-а надам се да ћу инспирисати, мотивисати и подстаћи на ангажовање све који су укључени у креирању растуће туристичке понуде Црне Горе, кроз предавање и интерактивну радионицу, инспирисан прелијепом Будвом. Са развојем дигиталних технологија десила се огромна промјена у начину одабира дестинације и планирања путовања. Мобилни телефони, платформе попут Аирбнб-а, Трип Адвисор-а, друштвене мреже и сл у потпуности су промијенили начин на који путују тзв "миленијумски" туристи. Традиционални начини планирања путовања унапријед, више не постоје, вец се одлуке доносе углавном током боравка. Имајући у виду све ове промјене, неопходно је у сектору туризма и дестинацијског маркетинга ићи у корак са дигиталнин трендовима“ изјавио је Ницколас Халл.

Предавању и радионици присуствовали су представници Министарства одрживог развоја и туризма, Националне туристичке организације Црне Горе, локалних туристичких организација, Црногорског туристичког удружења, ЈП Морско добро. Јавног предузећа за националне паркове, ЈП Аеродроми Црне Горе, Привредне коморе Црне Горе, хотела и хотелских предузећа, факултета за туризам, мобилних оператера, агенција које се баве дигиталним маркетингом и медија.

Свјетска туристичка организација (УНWТО) сматра дигитални напредак и иновације дијелом рјешења изазова повезивања континуираног раста са одрживијим и одговорнијим сектором туризма.“Употреба иновација и дигиталног напретка пружа туризму прилике за унапријеђење инклузивности, оснаживање локалне заједнице и побољшање ефикасног управљања ресурсима, међу другим циљевима шире агенде одрживог развоја” порука је генералног секретара УНWТО Зураб-а Пололикасхвили-ја поводом Свјетског дана туризма 2018. године.

Свјетски дан туризма, широм свијета обиљежава се 27. септембра, од 1980. године, на дан када је прихваћен Статут Свјетске туристичке организације (УНWТО) и јединствена је прилика да се подигне свијест о стварном и потенцијалном доприносу туризма одрживом развоју.

Званична прослава у организацији Свјетске туристичке организације (УНWТО), која подразумијева низ предавања и панел дискусија на ову тему, одржава се у Будимпешти у Мађарској, земљи која доживљава сталан раст туризма, на темељима доследне политичке подршке и посвећености дигиталној будућности.

ПР служба Националне туристичке организације Црне Горе