Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Туристичка понуда Црне Горе на међународној берзи путовања WТМ (Wорлд Травел Маркет) у Лондону

Саопштење: Туристичка понуда Црне Горе на међународној берзи путовања WТМ (Wорлд Травел Маркет) у Лондону
Датум објаве: 05.11.2018 17:32 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Национална туристичка организација Црне Горе, у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма, локалним туристичким организацијама и туристичком привредом представља црногорску туристичку понуду на 39. Међународној берзи путовања „WТМ 2018“ (Wорлд Травел Маркет) која се одржава, од 5. до 7. новембра, у Лондону.

Делегацију Црне Горе предводе министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић државни секретар за туризам Дамир Давидовић и директорица Националне туристичке организације Црне Горе Жељка Радак Кукавичић. Штанд Националне туристичке организације Црне Горе посјетио је и Амбасадор Црне Горе у Лондону Борислав Бановић.

Првог дана сајма, уприличен је коктел са дегустацијом традиционалне црногорске хране и пића, којем су присуствовали партнери црногорског туризма, међу којима представници туроператора, међународних организација из области туризма, медија, агенција, актуелних и потенцијалних инвеститора и други.

Такође, у оквиру пројеката “Развој нискокарбонског туризма”, који реализују Министарство одрживог развоја и туризма и Канцеларија Програма Уједињених нација за развој (УНДП), у сарадњи са Националном туристичком организицијом Црне Горе, а који подржава увођење међународних еколошких сертификата, хотелској групи Будванска ривијера, на сајму у Лондону, званично је додијељен сертификат Травелифе Голд Цертифицатион, за свих пет хотела ове групације.

Унапријеђење броја сертификованих смјештајних јединица важно је за позиционирање на емитивним тржиштима западне и сјеверне Европе, као и удаљених дестинација, будући да туристи који долазе из ових држава очекују висок квалитет услуге, пун доживљај дестинације и спремни су да издвоје више новца за боравак у сертификованом смјештају.

Тржиште Велике Британије је друго по величини у Европи, а за Црну Гору значајно с обзиром на то да је по броју туриста коју су посјетили нашу земљу међу најзаступљенијим када су у питању европске земље.

У претходном петогодишњем периоду, биљежи се конинуирани раст туристичког промета са овог тржишта. У односу на 2013. годину број британских туриста у нашој дестинацији је у 2017. години готово удвостручен. Тренд раста интересовања настављен је и ове године, будући да је, према званичним статистичким подацима до краја септембра ове године у Црној Гори, у хотелима, боравило око 42 000 британских туриста, што је за око 62% у поређењу са истим периодом претходне године, који су остварили око 206 000 ноћења, што је такође раст од око 84 %.

Међу британским туроператорима који у својој понуди имају Црну Гору од значајнијих издвајају се ТУИ УК, Јет 2 Холидаyс, Балкан Холидаyс, СТ&Х (Сага Холидаyс), Адриатиц Адвентурес, Тхомсон и други. Поред тога, специјализовани туроператори са овог тржишта имају у понуди пакет аранжмане за Црну Гору, који подразумијевају, било боравак у Црној Гори у оквиру посјете региону, било боравак само у нашој дестинацији.

Када су у питању навике британских туриста статистички подаци показују да највећи број њих путује због пасивног одмора (око 80%) и забаве и углавном су заинтересовани за производе сунце и море, информишу се о дестинацији онлине (61,3%) а приликом одабира дестинације велику пажњу поклањају сигурности, атракцијама, гастрономској и културној понуди, док одмор букирају најчешће мјесец дана прије доласка.

У наредној години очекује се повећање броја ноћења са тржишта Велике Британије, сходно најављеном већем броју летова и дужем периоду реализације. Национални авиопревозник Монтенегро Аирлинес реализоваће летове на релацији Тиват-Лондон-Тиват, у периоду од краја априла до краја октобра, са 4 ротације недјељно у периоду високе сезоне. Туроператор ТУИ УК, који је од ове сезоне почео са четири лета недјељно из Манчестера и Лондона, за наредну сезону најављује значајно повећање броја летова.

За авиодоступност наше земље из британских градова, посебно су важни и летови нискобуџетних компанија ка нашој земљи, Рyаинаир-а која саобраћа током цијеле године ка Подгорици и Еасy Јет-а који реализује летове из Лондона и Манчестера ка Тивту, у периоду љетње туристичке сезоне.

На штанду Црне Горе своју понуду представљају локалне туристичке организације Будве, Котора, Бара, Тивта и Подгорице, Монтенегро Аирлинес, Аеродроми Црне Горе, ЈП Морско добро, хотелске компаније ХГ Будванска Ривијера, Монтенегро Старс Хотел Гроуп, Бепплер анд Јацобсон, хотели Чеди Луштица Баy, Регент Порто Монтенегро, Центревилле, Аллуре Палаззи и туристичке агенције Монтенегро Тоурист Сервице, Монтенегро Адвентурес, Талас Монтенегро ДМЦ и Адриа ДМЦ.

Током сајма у Лондону посјетиоце црногорског штанда анимирају карневалске маске Фештађуна из Будве, промовишући сегмент манифестационог туризма.

Национална туристичка организација Црне Горе