Мања слова Већа слова РСС
>

Конкурс за подршку изради “Шестог националног извештаја према Конвенцији о биолошкој разноврсности (ЦБД)”

Конкурс за подршку изради “Шестог националног извештаја према Конвенцији о биолошкој разноврсности (ЦБД)”
Датум објаве: 25.01.2019 10:11 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и турзима објављује конкурс за ангажовање националнг кооридинатора за имплементацију пројекта “Подршка изради Шестог националног извештаја према Конвенцији о биолошкој разноврсности (ЦБД)”.

И ПРЕДМЕТ КОНКУРСА:

Министарство одрживог развоја и турзима објављује конкурс за ангажовање националнг кооридинатора за имплементацију пројекта “Подршка изради Шестог националног извештаја према Конвенцији о биолошкој разноврсности (ЦБД)”.

Конвенција о биодиверзитету (ЦБД) представља основни међународни правни инструмент за заштиту биодиверзитета на глобалном нивоу које су прихватиле 194 државе, међу којима је И Црна Гора. Члан 26 Конвенције о биолошкој разноврсности (ЦБД), прописује да ће свака страна уговорница, у периодима које ц́е одредити Конференција страна (ЦОП), поднијети извјештаје о мјерама које су предузеле за примјену одредби ове Конвенције и њиховој дјелотворности у испуњавању циљева ове Конвенције.

На тринаестом састанку страна Конференције (ЦОП 13), одлуком XИИИ/27, усвојене су смјернице, укључујуц́и обрасце за извјештавање и припрему шестог националог Извјештаја (6НР). Израда шестог националног извјештаја (6НР) ц́е пружити коначну оцјену напретка сваке стране у спровођењу Стратешког плана за биодиверзитет 2011-2020, као и у имплементацији Националне стратегије биодиверзитета са Акционим планом (2016-2020) и напредак ка постизању Аицхијевих циљева о биодиверзитету. Такође, шести национални извјештај послужице за израду петог Глобал прегледа биодиверзитета (фифтх Глобал Биодиверситy Оутлоок (ГБО 5)), као и обликовању глобалне агнде Стратегије о биодиверзитету 2021-2030. године.

Конвенције током овог извјештајног периода охрабује Странке да почну припремати свој национални извјештај користец́и он-лине систем извјештавања ЦБД (хттпс://цхм.цбд.инт/субмит/онлинерепортинг).  

Опис посла:

Главни циљ националног коориднатора је израда Шестог националног извештаја (6НР) према ЦБД који ће бити у складу са Стратешким планом за биодиверзитет 2011-2020. Очекивани задаци националног координатора се огледају у сљедећим аспектима:
▪ Припрема и израда сегмента 6 НР у складу са садржајем и у обиму који се тражи захтјевима ЦБД-а,у складу са динамиком пројекта;
▪ Осигурати потпуну усклађеност свих аспеката имплементације пројекта са оперативним, административним и финансијским процедурама УНЕП-а;
▪ Припремити детаљан план рада са тачно предивиђеним роковима и активностима, као и предлогом буџета;
▪ Представити извјештаје о напретку пројекта на састанцима Управног одбора пројекта (за њихово одобрење и усвајање);
▪ Сарадња са релевантним интересним странама и другим стручњацима ангажованим на пројекту;
▪ Припрема презентација и излагање на састанцима и радионицама;
▪ Припрема релевантних материјала за потребе одржавања састанака;
▪ Одржавање редовне комуникације и подношење извјештаја Управном одбору пројекта и националном фокал поинту за ЦБД Конвенцију;
▪ Припрему осталих докумената/извјештаја који су дефинисани методологијом имплементације пројекта у сарадњи са осталим стручњацима ангажованим на пројекту;
▪ Саставити 6. национални извештај конвенције о биолошкој разноврсности (ЦБД) на основу доприноса локалних експерата, чланова управног одбора и других заинтересованих страна. Структура извјештаја је унапријед дефинисана и мора се доставити путем онлине портал;
▪ Учешће на редионалној радионици “6тх Натионал Репортс то тхе Цонвентион он Биологицал Диверситy фор тхе Wестерн Балканс”.

Ангажовање: од јануара до децембра 2019. године.

ИИ САДРЖАЈ ПРИЈАВЕ ПРОЈЕКТА:

Подносиоци пријава на овај Конкурс треба да доставе:
1. Пријаву у предвиђеној форми;
2. ЦВ;
3. Листу референци о пројектима истраживања које је подносилац пријаве реализовао до дана објављивања овог Конкурса;
4 Потврду доступности за вријеме трајања пројекта.

ИИИ УСЛОВИ КОНКУРСА

На конкурс се могу пријавити физичка лица са сједиштем у Црној Гори која имају искуства у управљању и имплементацији пројеката, по могуц́ности са искуством са пројектима које спроводи УН; академска позадина и релевантно директно искуство везано за технички опсег пројекта, посебно у погледу екосистемског приступа заштити природе; заштиц́ених подручја, климатских промјена и очувања биодиверзитета, мултилатералних конвенција; као и јаке лидерске, менаџерске и интерперсоналне вјештине; познавање рада на рачунару; јаке комуникацијске и презентацијске вјештине; висока флексибилност и капацитет за рад под притиском. За ово радно мјесто потребно је добро познавање енглеског језика (читање, писање, конверзација).

ИВ ОЦЈЕНА ПРИЈАВА

Оцјену пристиглих пријава обављаће комисија коју формира Министарство одрживог развоја и туризма.
Оцјењивање и рангирање пријава обавиће се у року од 7 дана од дана истека рока за пријављивање на Конкурс.
Ранг листа оцијењених пријава биће објављена на веб адреси Министарства одрживог развоја и туризма, www.мрт.гов.ме.  

В ЗАКЉУЧИВАЊЕ УГОВОРА

Министарство одрживог развоја и туризма ће, након оцјене пријава и рангирања истих од стране комисије Министарства, са носиоцима пројеката, потписати уговор о сарадњи.

 

ВИ НАЧИН ДОСТАВЉАЊА ПРИЈАВА

Пријава са комплетном документацијом доставља се Министарству одрживог развоја и туризма у једном штампаном примјерку и на ЦД-у у ПДФ или Wорд формату, лично, поштом на адресу: ИВ пролетерске 19, 81000 Подгорица, Црна Гора, до петка, 1. фебруара 2019. године, до 15 часова.
Пријаве које не испуњавају све услове из овог Конкурса неће бити разматране.
Контакт особа у Министарству одрживог развоја и туризма:
Ана Павићевић Ракчевић, ана.павицевиц@мрт.гов.ме, тел: +382 20 446 239