Мања слова Већа слова РСС
>

Западни Балкан се обавезао на чисту енергетску транзицију

Западни Балкан се обавезао на чисту енергетску транзицију
Датум објаве: 21.02.2019 20:53 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Представници Западног Балкана потписали заједничку Изјаву којом се обавезују на прелаз на чисту енергију у региону. Тиме су потврдили амбицију да подстакну декарбонизацију, обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност, што ц́е учврстити пут Западног Балкана ка Европској унији. То је остварено захваљујући сарадњи са свим релевантним актерима као што су Енергетска заједница, организације цивилног друштва и међународне финансијске институције.

У сусрет одрживости, сигурности и чистој енергији

“Данас ћемо имати прилику да сазнамо више о одрживом енергетском развоју у Европској унији, чујемо који су то бенефити одрживе хидроенергије, које су опције декарбонизације и заступљености угља, као и да дискутујемо о утицају одрживог развоја на квалитет ваздуха, здравље и ефикасну употребу ресурса. Дискутоваћемо и о потенцијалима нашег региона када је ријеч о енергетској ефикасности и обновљивој енергији, као и начинима како да побољшамо регионално тржиште струје”, саопштила је министарка економије Драгица Секулић на отварању конференције посвећене чистој енергији.

“Данашња заједничка Изјава је позитиван сигнал регионалне посвећености декарбонизацији Западног Балкана. Чиста и сигурна енергија омогућиће отварање нових радних мјеста, значајне уштеде у националним буџетима и јасне здравствене користи, које грађани овог региона заслужују“, рекао је европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан.

Министри за енергију и животну средину земаља Западног Балкана договорили су да се што прије ускладе са енергетским и климатским политикама и циљевима ЕУ.

Политичка посвећеност на овако високом нивоу требало би да олакша намјеру земаља Западног Балкана да смање своју енергетску зависност и ријеше проблем неодрживо велике употребе енергије. То ће захтијевати развој одрживих извора енергије, као што су обновљиви извори енергије (соларна енергија, вјетар, геотермална енергија, биомаса и хидроенергија) и одлучну акцију која има за циљ подршку енергетској ефикасности.

Због тога се Европска унија данас обавезала да ће обезбиједити 30 милиона еура, поред постојећег Регионалног програма енергетске ефикасности, вриједног 50 милиона еура, који помаже домаћинствима и јавним институцијама да смање потрошњу енергије и уштеде новац.

Данашњи догађај ће такође отворити пут за решавање проблема загађења ваздуха, једног од главних еколошких проблема у региону. Савез за здравље и животну средину (ХЕАЛ) је раније истакао да ће повећање чистоће ваздуха имати позитиван утицај на здравље грађана, а националним буџетима земаља региона донијети уштеде, између 1,9 и 3,6 милијарди еура годишње.