Мања слова Већа слова РСС
>

Инвестициони потенцијали Црне Горе представљени у Кану

Инвестициони потенцијали Црне Горе представљени у Кану
Датум објаве: 15.03.2019 11:58 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма

 

Инвестициони потенцијал, као и пројекти који се тренутно раде у Црној Гори, представљени су на једном од најважнијих свјетских сајмова инвестиција и некретнина, „МИПИМ“, који се одржава у Кану од 12. до 15. марта.

Посјетиоцима штанда и потенцијалним инвеститорима представљене су активности које Влада Црне Горе спроводи у циљу туристичке валоризације потенцијала сјеверног региона. Представљена су улагања у изградњу туристичке инфраструктуре на сјеверу, што ствара услове за привлачење нових инвестиција. Посјетиоци се упознају и са подстицајним мјерама и олакшицама који се инвеститорима нуде на државном и локалном нивоу. У оквиру црногорског штанда представиле су се и компаније Азмон Инвестментс, Адриатиц Маринас и Адриатиц Пропертиес, које су посјетиоце упознале са њиховим пројектима које реализују у Црној Гори.

Црногорску делегацију на МИПИМ-у предводи Дамир Давидовић, државни секретар у Министарству одрживог развоја и туризма. Давидовић је током сајма имао низ билатералних састанака представницима Влада земаља учесница сајма, потенцијалним инвеститорима, девелоперима, хотелским оператерима и планерима простора.

Министарство одрживог развоја и туризма

На састанку са Робсон Напиер Боркиом, државним секретаром Министарства туризма Бразила, Давидовић је размијенио искуства у развоју туристичке привреде, а саговорници су изразили обострану спремност за даље унапређење сарадње у туризму. Указано је на економски потенцијал сарадње који би требао да прати добре политичке односе који постоје између двије земље. Са генералним секретаром Министарства туризма Грчке, Георге Цивласом, Давидовић је разговарао о потенцијалу за размјену искустава посебно када се говори о коришћењу фондова ЕУ. Такође, разговарали су о утицају схаринг економије на туризам и њених ефеката на сиву економију, као и о еволуцији трендова у туризму са аспекта понуде и тражње. Договорено је да се у наредном периоду кроз билатералне посјете поспјеши повезивање туристичке привреде двије државе.

Давидовић је учествовао у раду „Маyорс & Политицал Леадерс’ Тхинк Танк“-а, који је намијењен високим званичницима и градоначелницима како би размијенили идеје и искуства о потребама градова и регија за одрживим инвестицијама. Са представницима привреде и локалних и државних институција држава разматрани су трендови у развоју модерних градова, примјери иновативних политика на државном и локалном нивоу као и најбоље праксе у области осмишљавања модерних насеља.

Током разговора са представницима иностраних медија присутних на МИПИМ-у, државни секретар Давидовић представио је резултате које је црногорски туризам остварио до сада. Посебан нагласак стављен је на рекордну посјећеност, остварене приходе, тенденције емитивних тржишта, најаве за текућу годину и активности које се предузимају за сезону 2020. године.

МИПИМ је највећи међународни сајам некретнина, који сваке године окупља представнике великог броја земаља и најутицајније доносиоце одлука на тржишту некретнина. По многима, МИПИМ је највећа изложба развојних пројеката и извора капитала на свијету. На МИПИМ-у учествују инвеститори, финансијске институције, хотелске групације, девелопери, агенције за некретнине, највеће консултантске компаније у овој области, локалне власти и други. МИПИМ нуди информације о томе гдје и када улагати, како ући у партнерства, али и упознавање са развојним иновацијама у области некретнина (са акцентом на финансије, архитектуру и одрживост), као и могућност сусрета са кључним инвеститорима у неформалном окружењу.