Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Чист и здрав Медитеран предуслов за одржив развој региона

Саопштење: Чист и здрав Медитеран предуслов за одржив развој региона
Датум објаве: 02.04.2019 13:53 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма

„Чист, здрав и продуктиван Медитеран представља предуслов за одржив развој нашег региона, због чега је неопходно разумијевање морских и обалних екосистема, јачање научних истраживања мора, повезивање политике и науке, као и примјена нових технологија“, поручио је министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

Отварајући данашњу конференцију посвећену мониторингу и заштити мора од загађења у оквиру спровођења Барселонске конвенције, Радуловић је истакао значај сарадње са Медитеранским акционим планом у оквиру Програма за животну средину УН (УНЕП/МАП) и незамјенљиву улогу УНЕП-а у мијењању навика и избора када је ријеч о управљању природним ресурсима, обезбјеђујући повезаност здраве животне средине и здравља људи. 

Конференцију организује Медитерански акциони план Програма Уједињених нација за животну средину (УН Енвиронмент/МАП) у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма Црне Горе, у периоду од 2. до 5 априла ове године.
Министар се посебно осврнуо на спровођење мјера дефинисаних у Националној стратегији интегралног управљања обалним подручјем, Националном акционом плану за заштиту мора од загађења са копна које се односе на контролу загађења и управљање индустријским и хемијским отпадом, те приоритета дефинисаних у Националној стратегији одрживог развоја до 2030. који се односе на успостављање заштићених подручја природе у обалном и морском подручју.

Овом приликом, присутне је информисао и о текућим активностима у Црној Гори усмјереним на реформу националног програма праћења стања морског екосистема у складу са регионалним Интегрисаним програмом мониторинга и процјене стања морске средине успостављеног у оквиру Барселонске конвенције, као и на значај ефикасног дјеловања на сузбијање емисије и утицаја отпада који доспијева у море.

„Ова питања од кључног су значаја за напоре Црне Горе на путу ка Европској унији, посебно имајући у виду текуће преговоре за Поглавље 27. - Животна средина и климатске промјене, зато је сарадња са УНЕП/МАП-ом у овом тренутку значајнија него икада до сада“, закључио је министар Радуловић. 

Присутнима се обратила и замјеница координатора Медитеранског акционог плана УН-а за животну средину Татјана Хема која се захвалила Црној Гори на изузетно вриједном доприносу имплементацији Барселонске конвенције који наша земља пружа од 2002., укључујуц́и активности усмјерене на холистички и интегрисани мониторинг и процјену морског подручја на Медитерану, заједно са мјерама за смањење и спречавање загађења из извора на копну.

Она је навела да је од израде Националне стратегије одрживог развоја у складу са Медитеранском стратегијом за одрживи развој у 2006., израдом Националних акционих планова у складу са СПА и ЛБС протоколима, до реализације низа пројеката унутар МедПартнерсхип-а, Црна Горе градила своје техничке и људске капацитете, уз наставак пружања доприноса регионалним координисаним напорима.

Такође, истакла је важност развоја и имплементације новог Националног акционог плана за смањење загађења из извора на копну, који је усвојен 2016., уз имплементацију Националне стратегије за интегрално управљање обалним подручјем. „Сви ови напори ће уз конкретне активности које ц́е бити покренуте у оквиру ПРОГРАМА МЕД додатно утицати на смањење загађења, као и цјеловиту и интегрисану процјену морског подручја у Црној Гори”, казала је Хема. 

Како је најавила, Црна Гора биће домаћин наредног састанка Медитеранске комисије за одрживи развој, који се одржава у Будви, у јуну ове године, што ће бити одлична прилика за остваривање напретка на пољу интегрисања националних и регионалних напора ка имплементацији Агенде УН-а за одрживи развој до 2030.

На стручним састанцима о мониторингу и процјени стања загађења мора у оквиру конфреренције, поред замјенице координатора и представника Медитеранског акционог плана УН-а за животну средину учествује преко 40 стручњака из земаља Медитерана, укључујући представнике МОРиТ-а и релевантних националних институција укључених у спровођење Барселонске конвенције (Агенције за заштиту природе и животне средине, Института за Биологију мора, Института за хидрометеорологију и сеизмологију, Управе поморске сигурности, Центра за екотоксиколошка испитивања), као и независни експерти.