Мања слова Већа слова РСС
>

НАЈАВА: Дискусије о туризму и култури у склопу Јадранско-јонске иницијативе

НАЈАВА:  Дискусије о туризму и култури у склопу Јадранско-јонске иницијативе
Датум објаве: 03.04.2019 12:37 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Под окриљем предсједавања Црне Горе Јадранско - јонском иницијативом сјутра ће се одржати округли сто „Туризам и култура“ и то кроз реализацију два панела - „Међузависност туризма и културе у Јадранско-јонској регији“ и „Културни туризам с аспекта УНЕСЦО свјетске баштине - студија случаја: Стећци - средњовјековни надгробни споменици“.


Округли сто се организује у сарадњи Министарства културе и Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе, 4. априла 2019. године у хотелу „Подгорица“, у 09.00х. 

Црна Гора је 1. јуна 2018. године званично започела једногодишње предсједавање Јадранско-јонском иницијативом и ЕУСАИР-ом. Стратегија Европске уније за Јадранско - јонску регију (ЕУСАИР) представљена је 2014., а надовезује се на Јадранско - јонску иницијативу из 2000. 

Црна Горе је прва држава која није чланица Европске уније, а која успјешно предсједава Стратегијом за Јадранско-јонски регион (ЕУСАИР), што представља велику одговорност, али и велику прилику за нашу земљу имајуц́и у виду да ЕУСАИР служи као један од механизама за унапређење процеса интеграције у ЕУ.

Стратегија Европске уније за Јадранско-јонску регију која почива на четири тематска стуба усмјерена је на смањење економског и друштвеног диспаритета у Јадранско - јонској макро-регији, уз промовисање туризма и одрживог економског раста, унапређење регионалне сарадње и конкурентности, а притом водећи рачуна о очувању животне средине и приморско-приобалног екосистема.

Панелисти и пратиоци догађаја представници су јавног и приватног сектора из држава Јадранско -јонске регије. 

Округли сто отвориће Иван Иванишевић генерални директор Генералног директората за мултилатералне послове и регионалну сарадњу, Министарство вањских послова, Александар Дајковић генерални директор Директората за културну баштину, Министарство културе и Дамир Давидовић државни секретар за туризам у Министарству одрживог развоја и туризма, а затвориће Оливера Брајовић в.д. генералне директорице Директората за развој конкурентности и инвестиције у туризму.