Мања слова Већа слова РСС
>

Културни туризам шанса за развој Јадранско-јонске регије

Културни туризам шанса за развој Јадранско-јонске регије
Датум објаве: 04.04.2019 13:00 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

„Удружено регионално дјеловање држава које дијеле географски простор, историју и културу веома је важан сегмент за развој сваке туристичке дестинације у јадранско-јонској регији“, поручила је Оливера Брајовић, директорица Директората за конкурентност и инвестиције у туризму на отварању округлог стола на тему „Туризам и култура“ у Подгорици. Овај догађај одржан је под окриљем предсједавања Црне Горе Јадранско-јонском иницијативом, у сарадњи Министарства одрживог развоја и туризма и Министарства културе.

„Један од заједничких приоритета земаља регије је богато културно насљеђе и његова одржива валоризација кроз стављање у функцију туризма“, истакла је Брајовић, нагласивши да анализе показују да је култура веома значајан фактор при одабиру дестинације за одмор. Према подацима Свјетске туристичке организације Уједињених нација, 37% свих међународних путовања укључује неки облик културног туризма. Брајовић је додала да развој културног туризма утиче на подизање квалитета цјелокупног туристичког производа, привлачење високоплатежних туриста, продужење сезоне и унапређње имиџа дестинације. Оцијењено је да културни туризам привлачи велики број гостију, али да је потребно радити на промоцији, као и едукацији локалног становништва и туристичких дјелатника о овој врсти туризма.

У оквиру округлог стола одржана су два панела, током којих је кроз излагања представника јавног и приватног сектора указано на важнст културног туризма за туристичку дестинацију и његов даљи развој. На панелу под називом „Међузависност туризма и културе у Јадранско-јонској регији“ учесници су говорили о програму развоја културног туризма, утицају дигиталних технологија, као и о моделима интерпретације насљеђа дуж културних и туристичких рута. Такође, било је ријечи о социо-економском утицају културног туризма на локалне заједнице и унапређењу туристичке статистике у области културног туризма на регионалном нивоу.

На другом панелу под називом „Културни туризам с аспекта УНЕСЦО свјетске баштине“ представљена је студија случаја „Стећци – средњевјековни надгробни споменици“. Ово је случај регионалне сарадње четири државе, Црне Горе, Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине које су заједно уврстиле стећке, средњевјековне надгробне споменике на листу УНЕСЦО свјетске баштине.

На догађају је закључено да културни туризам представља велику развојну шансу Црне Горе и држава Јадранско-јонске регије. Такође, у наредном периоду неопходно је посветити пажњу пројектима којима је циљ туристичка валоризација културних добара, уз вођење рачуна о заштити културне баштине.