Мања слова Већа слова РСС
>

Реаговање МОРиТ-а на изјаве посланика Демократа Мома Копривице

Реаговање МОРиТ-а на изјаве посланика Демократа Мома Копривице
Датум објаве: 09.04.2019 07:01 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Демократска Црна Гора изнијела је данас нетачне тврдње да је Министарство одрживог развоја и туризма на било који начин прекршило закон или учествовало у политичкој корупцији, дајући у закуп дио непокретности и објеката привременог карактера око Црног језера.

Јавни позиви за давање у закуп дијела непокретности и објеката привременог карактера у својини Црне Горе и локација за постављање привремених објеката у Националном парку „Дурмитор“ (локалитет Црно језеро и локалитет Радован Лука) и Националном парку „Биоградска гора“ (локалитет Биоградско језеро), на основу којих је у складу са спроведеним тендерским поступком, потписан Уговор са одабраним понуђачем Конзорцијум “Еxплорер”, објављени су и спроведени у складу са Законом о државној имовини („Сл. лист ЦГ“, бр. 21/09,40/11), Уредбом о продаји и давању у закуп ствари у државној имовини („Сл. лист ЦГ“, бр. 44/10) и Уредбом о продаји акција и имовине путем јавног тендера („Сл. лист РЦГ“, бр. 65/03).

Закон о финансирању политичких субјеката и изборних кампања забрањује да правна лица, привредна друштва и предузетници и са њима повезана правна и физичка лица, који су, на основу уговора са надлежним органима, у складу са законом, вршили послове од јавног интереса или су закључили уговор у поступку јавних набавки, у периоду од двије године који претходи закључивању уговора, за вријеме трајања тог пословног односа, као и двије године након престанка тог пословног односа, не могу давати прилоге политичким субјектима, а што у овом конкретном предмету није случај, будући да читав поступак није спроведен на основу Закона о јавним набавкама, већ као што је горе наведено на основу Закона о државној имовини. Такође, у конкретном случају, није предвиђено да се на закупца пренесе вршење јавне функције, која је у надлежности Националног парка Дурмитор, односно Јавног предузећа Национални паркови, већ постављање и управљање комерцијалним садржајима.

Све и да су наводи Демократа о донацији тачни, државни орган - у овом случају Министарство - није надлежно да утврђује ове и овакве околности. Сходно Закону о финансирању политичких субјеката и изборних кампања, на који се Демократе позивају, искључива одговорност као и евентуалне санкције су на правним лицима, привредним друштвима, предузетницима и са њима повезаним правним и физичким лицима.

Као Министарство које је спровело јавни поступак, а које ради у интересу свих грађана и очувању општег добра, поручујемо Демократама да нас не уплићу у политичке игре. Јавни позив за давање у закуп државне имовине имао је само један циљ, воларизацију туристичке понуде Жабљака.