Мања слова Већа слова РСС
>

САОПШТЕЊЕ: Одржан уводни састанак у оквиру мисије посвећене активностима на Оперативном програму Регонални развој 2012 – 2013

САОПШТЕЊЕ: Одржан уводни састанак у оквиру мисије посвећене активностима на Оперативном програму Регонални развој 2012 – 2013
Датум објаве: 10.04.2019 12:25 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

У Министарству одрживог развоја и туризма јуче је одржан уводни састанак у оквиру мисије представнице Европске комисије (ЕК) Магали Леноел. Мисија је посвећена активностима на затварању Оперативног програма Регонални развој 2012 – 2013. (ОПРР 2012 – 2013.) и посјети локацијама на којима се реализује највећи пројекат овог Програма - „Унапеђење система водоснабдијевања, изградња постојења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Беранама“.

Састанку су, поред представнице ЕК и руководиоца Оперативне структуре (ОС) Саше Радуловића, присуствовали и представници Делегације Европске уније у Црној Гори (ДЕУ), ЈАСПЕРС -а, Министарства финансија – канцеларије националног службеника за овјеравање (НАО), Канцеларије за европске интеграције, Министарства саобраћаја и поморства, Управе јавних радова, Ревизорског тијела Црне Горе и канцеларије руководиоца ОС.

Руководилац ОС С.Радуловић на састанку је информисао представницу ЕК и све присутне да је током 2018., од посљедње мисије представника ЕК (октобар 2018.) остварен велики напредак обзиром да је успјешно реализован пројекат „Демонтажа постојеће и постављање нове електровучне подстанице Требешица“ из Приоритетне осе Саобраћај, као и два пројекта Приоритетне осе Техничка подршка „Ревизија мастер планова за отпадне воде и припрема нацрта плана за имплементацију специфичне директиве“ и „Имплементација Комуникационог акционог плана“, те да су тиме успјешно затворени сви пројекти у оквиру овог Програма осим пројекта у Беранама чија је финализација у току и који ће представници релевантних институција имати прилику и да посјете у оквиру ове мисије.

Радуловић је такође информисао, да поред пројекта у Беранама, пројекат „Рехабилитација несанитарног одлагалишта Ћафе у Бару“, због низа проблема са представницима компаније извођача радова није могао бити завршен у предвиђеном року и да је оцијењен као неуспјешан. Такође, сва утрошена средства по овом пројекту биће враћена ЕК, а као доказ одговорног пословања и посвећености преузетим обавезама, националне институције већ су предузеле активности на проналажењу новог извођача који ће завршити пројекат до краја 2019. финансирајући га из средстава националног буџета.

Радуловић је такође обавијестио присутне и да је у предвиђеним роковима достављен и Финални секторски извјештај о имплементацији ОПРР 2012 – 2013.

Представница ЕК похвалила је изузетну сарадњу са канцеларијом ОС у свим фазама у процесу затварања ОПРР 2012 – 2013 и обавијестила да ће за преостали дио финалног пакета документације који се односи на документацију достављену од стране НАО канцеларије и Ревизорског тијела Црне Горе доставити коментаре у предвиђеном року.

Позитивним мишљењем на све сегменте финалног пакета документације за затварање Програма, ОПРР 2012 – 2013 ће се сматрати успјешно затвореним.

У петак, 12.04.2019. ће у истом саставу, такође у просторијама МОРиТ-а, бити одржан и Завршни састанак на коме ће се дискутовати о закључцима са посјете пројекту у Беранама и састанцима који су организовани са представницима Општине Беране, „Водовода и канализације“ доо Беране, извођача радова, компаније „Аqуалиа“ и надзора над извођењем радова, конзорцијума „ДРИ-Пројект“.