Мања слова Већа слова РСС
>

Реаговање поводом тврдњи Божидара Вујичића објављених у дневној штампи 10. априла 2019. године

Реаговање поводом тврдњи Божидара Вујичића објављених у дневној штампи 10. априла 2019. године
Датум објаве: 11.04.2019 14:11 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Ради објективног информисања јавности, Јавно предузеће за управљање морским добром и Министарство одрживог развоја и туризма дају сљедеће реаговање на текст Божидара Вујичића о поднесеним пријавама и иницијативама за оцјену уставности Одлуке УО Јавног предузећа:

Сви јавни позиви које расписује ЈП за управљање морским добром су у цјелини сачињени на основу Закона о државној имовини и Уредби о продаји и давању у закуп ствари у државној имовини.

Цијенећи да су предмет закупа плаже/купалишта, односно да коришћење купалишта има за циљ пружање туристичких услуга на купалиштима, чија уређеност, опремљеност и стандард услуга имају посебан значај у укупном туристичком производу Црне Горе, Одлука о давању у закуп/на коришћење дјелова морског добра прописује да кроз критеријум “референце и искуство” треба на адекватан начин вредновати квалитетно извршавање услуга досадашњих корисника. Такође, купалиштима који су носиоци међународног признања “Плава заставица” у некој од претходне три године додијељује се 10 бодова због испуњености преко 28 међународних еколошких критетијума.

Као подстицај продужењу туристичке сезоне и благовремном стављању у функцију изграђених и уређених купалишта, Јавним позивима је одређено да се понуђачима који су у 2018. години добили одобрење за рад купалишта прије 01. јуна 2018. може додијелити додатних 5 бодова.

Јавним позивом одређено је да се критеријум “референце и искуство” примјењује на раније кориснике који су на прописан начин извршили све уговором преузете обавезе и посједовали одобрења за рад од стране надлежних органа.

Почетком 2019. године донесен је Интерни правилник о поступању Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе у случају повреде уговорених обавеза од стране корисника као вид додатних мјера контроле.

Господин Вујичић је и 2014. године подносио иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности и законитости Одлуке о објављивању јавног позива за прикупљање понуда за закуп купалишта по истом основу - увођење критеријума “референце и искуство”, а Уставни суд Црне Горе је Рјешењем одбацио предметну иницијативу као неосновану. Нећемо улазити у стварне мотиве оваквог јавног наступа гдина Вујичића, али истичемо да наше институције нису прекршиле законе и прописе. Напротив, Новим Правилником о условима које морају испуњавати уређена и опремљена купалишта на мору дат је и додатни подстицај у подизању квалитета услуге на плажама.

Постављање монтажно-демонтажних објеката дефинисано је кроз Атлас црногорских плажа и купалишта које је донијело ЈП за управљање морским добром у складу са Просторним планом посебне намјене за обално подручје. У односу на захвате купалишта Атласом је прецизно одређена површина објеката који могу бити постављени у оквиру купалишта, а сагласност на Идејно рјешење и материјализацију објеката издаје главни градски архитекта. Атлас је ресорном Министарству и приморским општинама достављан на упознавање, уз информацију да је истим обезбијеђена стандардизација привремених објеката, уклоњени непримјерени садржаји и облици продаје и дат додатан подстицај унапређењу туристичке услуге и подизању квалитета укупног туристичког производа Црне Горе.

Све ово говори у прилог чињеници да господин Вујичић нема адекватну аргументацију за своје наводе. Ако се узме у обзир Рјешење Уставног суда из 2014. којим су пријаве господина Вујичића по истом основу одбачене као неосноване, чини се да ће и ове године доживјети исти епилог.

Министарство одрживог развоја и туризма                               ЈП за управљање морским добром Црне Горе