Мања слова Већа слова РСС
>

Све више кинеских туриста у Црној Гори

Све више кинеских туриста у Црној Гори
Датум објаве: 17.04.2019 14:03 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма

Добра сарадња између Црне Горе и НР Кине у области туризма била је у фокусу састанка Дамира Давидовића, државног секретара у Министарству одрживог развоја и туризма и Џанг Суа (Зханг Xу), помоћника министра за међународну сарадњу у Министрству културе и туризма Кине.

Састанак је одржан у оквиру наступа црногорске делегације сајму туризма у Пекингу, а саговорници су изразили посебно задовољство растом броја кинеских туриста који посјећују Црну Гору. Наиме, током 2017. године остварен је раст од 70%, док је 2018. Црну Гору посјетило 80% више кинеских туриста него претходне године.

„Ови резултати постигнути су умногоме због поједностављења процедуре уласка кинеских туриста у Црну Гору, односно визних олакшица које спроводи Влада Црне Горе“, истакао је Давидовић током састанка. 

Давидовић је упознао Суа са развојем туристичке инфраструктуре у Црној Гори, указавши на инвестиционе пројекте који су од значаја за даљи развој црногорске туристичке понуде. Он је такође истакао сјајне резултате које Црна Гора биљежи у сектору туризма у претходном периоду и указао на пројекције резултата у будућности.
Помоцник министра Су исказао је спремност за успостављање ближе сарадње између двије државе, посебно у сегменту стварања платформе за размјену информација о политици туризма, са фокусом на даљу промоцију и наступ Црне Горе на кинеском трзисту.

Током разговора изражен је обострани интерес да се сарадња у туризму даље јача и унапређује билатерално и кроз Механизам 16+1.

Током боравка у Пекингу, Давидовић се састао са више представника туроператора и агенција које доводе кинеске туристе у Црну Гору или се баве промоцијом. Такође, Давидовић је посјетио и Нормал Цапитал универзитет који је рангиран међу 12 најбољих универзитета у Кини. Са представницима овог универзитета Давировић је разговорао о могућностима успостављања сарадње и програма стипендија за студенте из Црне Горе који су заинтересовани за студије туризма, као и погодностима које нуде туристичким радницима заинтересованим за учење кинеског језика.