Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Одржава се Национална радионица о питањима и перспективама за успјешну повезаност локалне гастрономије и руралног туризма

Најава: Одржава се Национална радионица о питањима и перспективама за успјешну повезаност локалне гастрономије и руралног туризма
Датум објаве: 18.04.2019 13:42 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Национална радионица о питањима и перспективама за успјешну повезаност локалне гастрономије и руралног туризма одржава се данас у Подгорици, у хотелу „Центревилле”, у 9.00 часова. Радионицу организује Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) у оквиру ФАО-ЕБРД пројекта у Црној Гори „Промовисање одрживих ланаца вриједности пољопривредно-прехрамбених производа кроз повезивање са туризмом“, а који се реализује у сарадњи са Министарством одрживог развоја и туризма и Министарством пољопривреде и руралног развоја.

У оквиру низа радионица са циљем израде водича за повезивање пољопривреде и туризма, кључни циљ треће радионице биће идентификовање главних препрека за остваривање повезаности између локалне гастро-понуде и сеоског туризма. Посебни циљеви радионице представљају стварање јасне слике препрека и постојећих рјешења, са нагласком на области на којима треба даље радити у смислу имплементације Програма развоја сеоског туризма до 2021., затим трансфер знања према црногорским званичним институцијама користећи позитивна искуства земаља ЕУ са сличним контекстом као и искуства покрета „Слоw Фоод Интернатионал“ те идентификовање активности које треба уврстити у водич за успјешно повезивање пољопривреде и туризма и утврдити на који начин препознате активности могу подржати и промовисати представници различитих сектора.

Учесници радионице су представници министарстава пољопривреде и туризма, међународно искуство релевантних држава, удружење „Удружена сеоска домаћинства – Туризам на селу“ и представници релевантних домаћинстава, локалне институције везане за тему (општине, радне групе руралног туризма, локалне туристичке организације), НВО сектор, стручњаци из области руралног развоја те туристичке агенције, хотели и ресторани.

ФАО-ЕБРД пројекат у Црној Гори „Промовисање одрживих ланаца вриједности пољопривредно-прехрамбених производа кроз повезивање са туризмом“ осмишљен је тако да повец́а тржишну повезаност произвођача са туристичким и ХОРЕЦА тржиштем, градец́и на искуствима из других ЕБРД-ФАО пројеката везаних за промоцију одрживих ланаца вриједности.