Мања слова Већа слова РСС
>

Продужење сезоне главни изазов туризма у региону

Продужење сезоне главни изазов туризма у региону
Датум објаве: 08.05.2019 12:44 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Продужење туристичке сезоне у земљама региона један је од водећих приоритета и изазова у овој области, истакнуто је на четвртом Форуму ЕУСАИР-а (Стратегија ЕУ за Јадранско јонску регију) који се одржава 7. и 8. маја у Будви. Форум се одржава у оквиру црногорског предсједавања ЕУСАИР-ом, а под слоганом „Интеграција за људе, развој за регион“.

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић учествовао је првог дана форума на панелу за тематску област одрживи туризам, на тему „Рјешавање сезоналности у Јадранско-јонској регији кроз развој одрживог и висококвалитетног туристичког производа“. Поред Радуловића, панелисти су били Бленди Клоси, министар туризма и животне средине Албаније, Ева Штравс Подлогар, државна секретарка у Министарству економског развоја и технологија Словеније, као и Жан Пјер Халкин, из Генералног директората за регионалну и урбану политику Европске комисије.

У уводу у панел, модераторка Сања Чижмар, из ЕХЛ Цонсултинга из Загреба нагласила је да је у последњих 50 година туризам на глобалном нивоу постао један од најзначајнијих сектора економије, а да су стопе раста туристичких долазака изнад просјека. Ипак, истакла је да је потенцијално највећа пријетња туризму његова сезоналност, уз тзв „овер-тоурисм“. 

Учесници панела сагласили су се да је за смањење сезоналности важно више аспеката, првенствено унапређење хотелске понуде, боља доступност дестинације и унапређење квалитета производа. Диверзификација понуде је свакако један од приоритета, а фокус треба бити на развоју понуде базиране на компаративним предностима наших дестинација, која ће задовољити различите захтјеве туриста, уз руковођење принципом одрживости. Указано је на ризик којем су изложени поједини региони због превеликог притиска туриста, што указује на неопходност установљења ефикаснијег модела управљања дестинацијом. 

На маргинама Форума министар Радуловић је одржао билатералне састанке с министром Клосијем и државном секретарком Подлогар. Било је ријечи о оствареним резултатима у туризму, приоритетима и плановима за наредни период, те о сарадњи у регији у резличитим сегментима туризма.