Мања слова Већа слова РСС
>

ЕУСАИР: Посебна пажња за развој људских ресурса у туризму

ЕУСАИР: Посебна пажња за развој људских ресурса у туризму
Датум објаве: 08.05.2019 15:45 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Развоју људских ресурса у сектору туризма и хотелијерства потребно је посветити посебну пажњу, имајући у виду да је ово услужна дјелатност и да гост мора бити срећан и задовољан, истакнуто је на панелу „Недостаци и слабости на тржишту рада у туризму – како ускладити вјештине са потребама сектора“. Ова панел дискусија одржана је под окриљем тематског стуба ИВ „Одрживи туризам“, на четвртом Форуму ЕУСАИР (Стратегија за Јаранско-јонску регију).

Сесију је отворио Жан Пјер Халкин, из Генералног директората за регионалну и урбану политику Европске комисије, а модерирала Бланка Белошевић, координаторка тематског стуба ИВ. На панелу су учествовали и Реј Иуниус, из „Лаусанне Хоспиталитy Цонсултинг” из Лозане, Силвија Барбоне, руководилац ЕУ пројекта и партнерства у Федертурисмо Цонфиндустриа из Италије, Панађота Дионисополи, генерална директорица за политику у туризму у Министарству туризма Грчке, Андриела Витић-Ћетковић, професор на Факултету за туризам И хотелски менаџмент у Котору, Ивана Живковић из Министарства за регионални развој и ЕУ фондове Хрватске и Сандра Чанић, менаџер за људске ресурсе у Радиссон Блу & Ресорт & Спа из Сплита.

На панелу је закључено да у Јадранско-јонској регији поред заједничког насљеђа дијелимо и заједничке изазове. Панелисти су се сагласили да је сезоналност у туризму уско повезана са људским ресурсима, који су један од изазова, не само у регији, него и шире. Наглашен је значај социјалног дијалога, као и тјешње сарадње приватног и јавног сектора са факултетима и школама у овој области. Дуално образовање у сектору туризма и хотелијерства је обавеза за све оне којима је овај сектор приоритетна развојна грана. Истакнута је и неопходност размјене искустава између земаља регије у наредном периоду.

У оквиру панела представљен је и управо завршен Блуепринт пројекат „Тхе неxт тоурисм Генератион Аллианце” (НТГ) сачињен у оквиру ЕРАСМУС + програма који тренутно покрива искуства 6 земаља ЕУ с тенденцијом да се прошири и на државе које нису чланице.

Тема овог панела је у складу са првим политичким приоритетом Европске комисије, „Нови подстицаји за запошљавање, раст и инвестиције" и Агендом нових вјештина за Европу, усвојеном 10. јуна 2016. године. УНWТО је прогласио 2019. годину годином за „Образовање, развој вјештина и радна мјеста”. Такође, у складу са ЕУСАИР Акционим планом, стручне и обуке у вези са предузетничким вјештинама у туризму су међу приоритетним активностима у оквиру теме „Одрживи и одговорни менаџмент у туризму (иновације и квалитет)“.