Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана радионица о регулативи за пласирање грађевинских производа на тржиште Европске уније

Одржана радионица о регулативи за пласирање грађевинских производа на тржиште Европске уније
Датум објаве: 10.05.2019 13:43 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Дводневна радионица о могућностима пласирања грађевинских производа на тржиште Европске уније „Регулатива о грађевинским производима – Смјернице у вези са њеном улогом и примјеном“ одржана је 9. и 10. маја у Подгорици. Радионица је одржана у оквиру ИПА 2014 пројекта „Техничка помоћ за усклађивање и спровођење правне тековине ЕУ у области унутрашњег тржишта“.

Радионицу је отворила Татјана Вујошевић, директорица за грађевинарство у Министарству одрживог развоја и туризма, истакавши значај дискусије о примјени Регулативе 305/2011 ЕП и Савјета о утврђивању хармонизованих правила за стављање грађевинских производа на тржиште, као и Закона о грађевинским производима. Присутнима су се обратили и Звездан Чађеновић, ИПА експерт и Адам Пини, који је ангажован у склопу експертске мисије наведеног пројекта. Пини је представио одредбе Регулативе 305/2011 и упознао присутне са обавезама које произилазе из ове регулативе. Он је навео шта је потребно да уради произвођач грађевинских производа из Црне Горе да би своје производе пласирао на тржиште Европске уније. Такође, информисао је присутне и о потребној документацији која треба да прати производ из Европске уније који се пласира на тржиште Црне Горе. 

На радионици су учествовали црногорски произвођачи, извознициц, увозници и дистрибутери грађевинских производа, као и представници лабораторија које врше испитивања грађевинских производа и инспектори који врше надзор над тржиштем и употребом грађевинских производа.