Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

Отворен ФРЕИ: Инвестиције један од главних покретача развоја

Отворен ФРЕИ: Инвестиције један од главних покретача развоја
Датум објаве: 13.05.2019 19:38 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризмаМинистарство одрживог развоја и туризма

На отварању десетог, јубиланог Фестивала некретнина и инвестиција ФРЕИ вечерас у Будви, министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловиц казао је да се у Црној Гори константно стварају услови за развој и улагања, што резултира рекордним приходима у туризму, улагању инвеститора из преко 100 земаља свијета, као и пословању најпрестижнијих свјетских компанија, посебно у области угоститељства. 

Министар је представио најзначајније пројекте у Црној Гори, истичући да су инвстиције кључни развојни ресурс, туризам покретачка снага, али да у државама величине Црне Горе ресурси изискују крајње брижљив третман, вјешто планирање и домаћинско коришћење уз одговарајући законски оквир.

Радуловић је подсјетио да је Влада усвојила нова законска рјешења која олакшавају процедуре, побољшавају инвестициони амбијент, док су се добре претпоставке развоја створиле И доношење нових планских докумената и значајна улагања у инфраструктуру.

“Оно што сигурно представља резултат на који смо веома поносни је чињеница да је прошле године Црна Гора први пут у својој историји остварила директан и индиректан приход од туризма у износу од више од 1 милијарде еура, нашу земљу је посјетило 2,2 мил. туриста, готово 13 мил. ноћења, а све смо више присутнији на најзначајнијим емитивним тржиштима у Европи итд. Црногорска економија је у прошлој години забиљежила раст по стопи од 5%, а резултати остварени у туризму значајно су допринијели овом расту и стабилном кредитном рејтингу”, навео је он.

Нову динамику развоју И пословању, према ријечима министра, донијеће И пројекат економског држвљанства.

“Увођењем економског држављанства желимо да купимо одличност, а не да “продамо” пасоше. Овај пројекат намијењен је појединцима И њиховим породицама који су новац стекли легално, а њиме желимо да увеземо знање И новац у нашу земљу”, казао је Радуловић.

Министар је подсјетио да је вриједност уговорених инвестиција на капиталним пројектима процијењена на око три милијарде еура. Истакао је највеће пројекте у Црној Гори, међу којима су Порто Монтенегро у Тивту, Аман Свети Стефан, који ће након улагања у Хотел Маестрал и Краљичину плажу у Милочеру, ускоро започети и градњу новог Хотела Дурмитор, чија је вриједност око 20 милиона. Министар је такође истакао комплекс Луштица Баy, Портонови, пројекат катарске компаније Qатари Диар на Плавим хоризонтима – Беyонд Хоризон, закуп комплекса ХТП „Улцињска ривијера“ са Конзорцијумом ,,Карисма” И тд.

Када су у питању пројекти на сјеверу, Радуловић је истакао валоризацију дијела већ постојећих ски центара и изградњу нових, гдје Влада од 2015 – 2023. године кроз Капитални буџет улаже око 100 милиона еура.

Уз никада бољу авио повезаност Црне Горе са 95 редовних и чартер авио линија према 50 различитих дестинација, министар је истакао И рекордне подстицајне мјере у прошлој години које су износиле
645.000 еура.

Министарка економије Драгица Секулић такође је истакла да уз стране инвеституре не долази само новац већ И знање што је примјетно у сферама грађевине, туризма, енергетског сектора. Она је казала да је та институција у сталној комуникацији са привредницима, којима помаже да буду конкурентнији на домаћем и страном тржишту, као И да повећају производни и извозни капацитет.

Секулић је рекла да из тог разлога пропремљен Програм за унапређење конкурентности привреде који ће се реализовати у 2019.години а за који је опредијељено 1 милион 640 хиљада еура које ће се додјељивати као субвенције.

“У циљу унапређења привреде, промоцију и упознавање привредних субјеката са бенефитима које могу остварити кроз аплицирање у оквиру понуђених програмских линија, желимо још више да се приближимо привредницима, да утрошимо цјелокупан износ опредијељених средстава, гдје ћемо кроз дугорочне ефекте имати конкурентнију, иновативнију и извозно оријентисану привреду”, казала је министарка.

Овај програм би требало да допринесе повећању извозног потенцијала, усвајању међународних стандарда пословања, развоју иновативности, као и бројне бенефите за отварање нових радних мјеста, чиме се доприноси привредном и регионалном развоју Црне Горе.

Представаник Савјета страних инвеститора Иван Радуловић оцијенио је да се пословни амбијент у Црној Гори континуирано унапрјеђује, посебно имајући у виду чланство у СТО-у, процес ЕУ интеграција као И чланство у НАТО-у.

“Веома смо оптимистични у вези да даљим унапрјеђењима пословне климе у земљи. Вјерујемо да ће Црна Гора наставити да буде поуздан партнер, наклоњен страним инвеститорима”, закључио је Радуловић.