Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

>

ФРЕИ: Архитектонски конкурс инструмент за проналажење оптималног рјешења за шеталиште у Будви

ФРЕИ: Архитектонски конкурс инструмент за проналажење оптималног рјешења за шеталиште у Будви
Датум објаве: 15.05.2019 17:00 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министарство одрживог развоја и туризма

Међународни конкурс за урбанистичко-архитектонско рјешење шеталишта у Будви може бити нови импулс уобличавања урбанизације и изгледа града, закључено је на панелу који је на ову тему организован на фестивалу инвестиција ФРЕИ 2019 у Будви.

На панелу су говорорили Душан Вуксановић, главни државни архитекта, Ана Самарџић, главни градски архитекта Будве, Слободан Бобо Митровић, архитекта, Вељко Радуловић, професор Архитектонског факултета и Драган Марковић, помоћник директора ЈП Морско добро.

Вуксановић је нагласио да је основни циљ реализације пројекта шеталишта, које би требало да буде рађено као променада карактеристична за приморско медитеранско насеље, „пјешачка комуникација“. Аспекти који ће бити узети у обзир су првенствено функционални, урбани, социолошки, инжењерски и архитектонски. Функционални аспекти су уређени токови пјешачких комуникација и физичко повезивање садржаја и физичких структура.

Очување и потенцијална обнова плажа, узимајући у обзир дјеловање мора у сусрету са обалом и плажом, битни су инжењерски аспекти на које се мора рачунати. Вуксановић је истакао да ће архитектонси аспекти узети у обзир обликовне елементе, материјале и дизајн материјала.

Панелисти су се сагласили да је јавни разговор на ову тему веома значајан и да је архитектонски конкурс инструмент за долазак до оптималног рјешења за шеталиште које треба бити доминантна урбана тачка Будве. Такође, наглашено је да ће, поред архитектуре и естетике, функционалност шеталишта бити једна од главних полазних тачака за конкурс.

Управа јавних радова: Преко 63 милиона еура за реализацију прјеката у 2019. Години

У оквиру сесије о инвестицијама у инфраструктуру као предуслову развоја сјевера Црне Горе, Маја Ђуровић Делић, помоћница директора Управе јавних радова, навела је да је Законом о буџету за 2019. годину планирана реализација средстава од преко 63 милиона еура. Од тога, како је истакла, 54% ће се реализовати на сјеверу Црне Горе. Она је нагласила да је за унапређење туристичке понуде предвиђено улагање од скоро 18 милиона еура, првенствено у ски центре Колашин 1600, Жарски у Мојковцу, Цмиљача у Бијелом Пољу, Дурмитор на Жабљаку и Хајла у Рожајама. Укупна улагања у скијалишта премашиће 70 милиона еура, а обухватиће изградњу саобраћајне мреже и приступних путева, жичара, базних станица, примарне електроенергетске инфраструктуре, као и система за вјештачко осњеживање.

Један од најзначајнијих пројеката које реализује Управа јавних набавки, туристичка валоризација Ђаловића пећине, вриједан је 12 милиона еура, а ове године предвиђено је улагање од скоро 3,5 милиона еура. Пројекат обухвата израду главних пројеката за уређење унутрашњости пећине и пјешачких стаза, идејни пројекат за центар за посјетиоце, приступни пут „Бистрица – Манастир Подврх“, жичару, електроенергетску инфраструктуру и пројектну документацију за водоснабдијевање. Ове године већ су потписани уговори за изградњу примарне електроенергетске инфраструктуре, као и инфраструктуре за потребе напајања комплекса.