Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Podrška UNDP-a Crnoj Gori u zatvaranju Poglavlja 27

Saopštenje: Podrška UNDP-a Crnoj Gori u zatvaranju Poglavlja 27
Datum objave: 16.05.2019 12:24 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović sastao se sa novoimenovanom stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danielom Gašparikovom.

Tokom sastanka ministar Radulović i stalna predstavnica UNDP-a Gašparikova razgovarali su o Poglavlju 27., održivom razvoju, zelenim investicijama i inovativnim tehnologijama u oblasti životne sredine.

Ministar Radulović ocijenio je izuzetno dobrom dosadašnju saradnju Ministarstva i UNDP-a te istakao da postoje brojne mogućnosti za dodatno jačanje i proširenje iste, sa čime se saglasila i Gašparikova. On je takođe podsjetio da je Crna Gora uspostavila Eko-fond, kao ključan mehanizam kojim će se obezbijediti sredstva za pripremu i sprovođenje programa, projekata i drugih aktivnosti usmjerenih na očuvanje životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa. Radulović je takođe najavio projekat u okviru kog će biti sprovedena kampanja u cilju podizanja ekološke svijesti stanovništva.

Stalna predstavnica UNDP-a Gašparikova uputila je čestitke Crnoj Gori povodom otvaranja Poglavlja 27., ocijenivši isto kao veliko dostignuće i izrazivši spremnost za pružanje dalje podrške UNDP-a u pogledu ispunjenja završnih mjerila i privremenog zatvaranja Poglavlja. Gašparikova je ujedno potvrdila spremnost UNDP-a da, zajedno sa Vladom, nastavi da unapređuje kapacitete za funkcionisanje Eko-fonda. Ona je takođe istakla značaj dalje saradnje kroz projekte koji su toku, posebno one koje su u finalnoj fazi pripreme, a kojim će Crna Gora aplicirati za sredstva Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), Zelenog klimatskog fonda (GCF) i Instrumenta za pretpristupnu podršku -IPA.