Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Подршка УНДП-а Црној Гори у затварању Поглавља 27

Саопштење: Подршка УНДП-а Црној Гори у затварању Поглавља 27
Датум објаве: 16.05.2019 12:24 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић састао се са новоименованом сталном представницом Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори Даниелом Гашпариковом.

Током састанка министар Радуловић и стална представница УНДП-а Гашпарикова разговарали су о Поглављу 27., одрживом развоју, зеленим инвестицијама и иновативним технологијама у области животне средине.

Министар Радуловић оцијенио је изузетно добром досадашњу сарадњу Министарства и УНДП-а те истакао да постоје бројне могућности за додатно јачање и проширење исте, са чиме се сагласила и Гашпарикова. Он је такође подсјетио да је Црна Гора успоставила Еко-фонд, као кључан механизам којим ће се обезбиједити средства за припрему и спровођење програма, пројеката и других активности усмјерених на очување животне средине и одрживо коришћење природних ресурса. Радуловић је такође најавио пројекат у оквиру ког ће бити спроведена кампања у циљу подизања еколошке свијести становништва.

Стална представница УНДП-а Гашпарикова упутила је честитке Црној Гори поводом отварања Поглавља 27., оцијенивши исто као велико достигнуће и изразивши спремност за пружање даље подршке УНДП-а у погледу испуњења завршних мјерила и привременог затварања Поглавља. Гашпарикова је уједно потврдила спремност УНДП-а да, заједно са Владом, настави да унапређује капацитете за функционисање Еко-фонда. Она је такође истакла значај даље сарадње кроз пројекте који су току, посебно оне које су у финалној фази припреме, а којим ће Црна Гора аплицирати за средства Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), Зеленог климатског фонда (ГЦФ) и Инструмента за претприступну подршку -ИПА.