Мања слова Већа слова РСС
>

Саопштење: Промоција здравственог туризма на тржишту Руске Федерације

Саопштење: Промоција здравственог туризма на тржишту Руске Федерације
Датум објаве: 28.05.2019 14:36 | Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Испис Штампај страницу


У оквиру промоције здравственог туризма на тржишту Русије, Национална туристичка организација Црне Горе, у сарадњи са Институтом Др Симо Милошевић из Игала, домаћин је и организатор посјете предсједнице “Савеза жена љекара Руске Федерације” Др Олге Гончарове, која у Црној Гори борави од 27. до 31. маја.

Повод посјете је успостављање сарадње са здравственим установама у Црној Гори и потписивање техничких споразума о сарадњи који промовишу медицински туризам.

Др Гончарева састала се данас са представницима Института Др Симо Милошевић, а током посјете, разговараће о евентуалној сарадњи и са представницима НВУ Кластер здравственог туризма Црне Горе, КБЦ Подгорица и Болнице Мељине

Руска јавна организација којом управља Др Гончарова, има потписан значајан број споразума о техничкој сарадњи са многим земљама (Њемачка, САД, Француска итд).

Здравствени туризам, може, у релативно кратком року, постати један од водећих туристичких производа Црне Горе, посебно узимајући у обзир компаративне предности које подразумијевају квалификован кадар и добру репутацију здравствених услуга, географски положај и близину великим емитивним тржиштима, природне љепоте и повољну климу, сигурност земље као и дугу традицију у туризму. Уз то, наша конкурентска предност је што су цијене здравстених услуга у Црној Гори ниже у односу на земље Западне Европе и један број земаља Балкана.

Здравствени туризам је најбрже растућа грана туризма у свијету која на глобалном нивоу расте по стопи између 15-20 посто годишње. Трендови старења популације и оријентације према здрављу засигурно увелико утичу на изразито високе годишње стопе раста овог облика туризма и према процјенама Свјетске здравствене организације, здравствени туризам има потенцијал да постане један од главних мотива путовања у будућности.

Црна Гора са својом географском позицијом, обиљем природног богатства, богатом културном баштином и разноврсном понудом у сегменту рехабилитације, превенције, стоматологије и естетске хирургије посједује све услове да постане препознатљива дестинација здравственог туризма.

Национална туристичка организација Црне Горе