Manja slova Veća slova RSS
>

Saopštenje: Obilježen Međunarodni dan biodiverziteta

Saopštenje: Obilježen Međunarodni dan biodiverziteta
Datum objave: 03.06.2019 09:52 | Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 31. maja u okviru projekta: „Podrška izradi šestog nacionalnog izvještaja prema Konvenciji o biološkoj raznovrsnosti“ obilježilo Međunarodni dan biodiverziteta. Događaj je organizovan u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica (UDG).

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana biodiverziteta je: „Naš biodiverzitet, naša hrana, naše zdravlje” i stoga je pažnja govornika bila usmjerena na značaj biodiverziteta za sisteme proizvodnje i bezbjednosti hrane kao i ljudsku sigurnost u pogledu zdravlja.

Generalna direktorica Direktorata za zaštitu prirode mr Ivana Vojinović istakla je da je cilj obilježavanja Međunarodnog dana biodiverziteta da se skrene pažnja na drastične stope opadanja biodiverziteta u svijetu. Crna Gora kao jedna od posljednjih hot spot-ova biodiverziteta veliku pažnju pridaje zaštiti biodiverziteta kroz različite modele upravljanja. Međutim, kako ističe Vojinović, potrebno je podići svijest svih građana o značaju biodiverziteta i zavisnosti čovjeka od zdravih ekosistema.

U ime Agencije za zaštitu prirode obratila se Lidija Šćepanović, koja je istakla da zaštita biodiverziteta ne smije da se odnosi samo na zaštitu određenih staništa i vrsta već ga moramo posmatrati kao prirodni kapital i prema njemu se tako i ophoditi. Ona je podsjetila na ekosistemske usluge – sve usluge koje čovjek dobija iz prirode, kao i da je od vitalnog značaja za ljudsku dobrobiti da te usluge budu zaštićene i valorizovane na pravi način.

U ime Univerziteta Donja Gorica obratila se mr Sandra Tinaj, generalni menadžer Univerziteta. Tinaj je istakla da je UDG vrlo posvećen ovoj temi i da svoje aktivnosti realizuje kroz dva pravca: studijske programe iz prehrambenih tehnologija, bezbjednosti hrane i ekologije, studije menadžmenta u zaštićenim područjima kao i rad Laboratorije za kvalitet i bezbjednost hrane. Drugi dio se odnosi na ozbiljan istraživački rad koji se u okviru ove teme sprovodi na Univerzitetu.

Nacionalni kooridnator projekta Jovana Drobnjak prisutne je upoznala sa ciljem projekta i sprovedenim aktivnostima. Kako ističe Drobnjak, iako je metodologija koju je postavio Sekretarijat Konvencije vrlo zahtjevna, prva verzija Šestog nacionalnog izvještaja pripremljena je i data je javnosti na komentare. Proces je podrazumijevao prikupljanje i analizu statističkih podataka, strateških i planskih dokumenata, relevantne stručne literature, izvještaje o stanju životne sredine kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama, dok su za potrebe njegove izrade sprovedena i određena ciljana istraživanja. Jedna od značajnih aktivnosti projekta je istraživanje o značaju biodiverziteta među mladima u Crnoj Gori čiji se rezultati očekuju do kraja juna.

Nakon uvodnih govora, doc.dr Marija Vugdelić održala je predavanje na temu „Zašto je važan biodiverzitet?“ i prisutne upoznala sa osnovnim konceptima vezanim za biodiverzitet kao i njegov značaj za ljudsku dobrobit.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana biodiverziteta biće održana dva predavanja o biodiverzitetu đacima Gimnazije „Slobodan Škerović“ i SSŠ „Spasoje Raspopović“.